Министър Т. Петкова: 220 млн. евро трябват за интерконектора България-Гърция

Политика

25-03-2016, 11:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В БЕХ и дружествата, които попадат в него, е извършена оптимизация с 10%

За изграждането на интерконектора България-Гърция ще са необходими 220 милиона евро, каза по време на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос свързан с политика по отношение на справяне с проблемите на пазара на природен газ в Република България. Министерството води активна политика за осъществяването на този проект и той да бъде реализиран в рамките на начертаната пътна карта, уточни тя.. По думите й, изпълнителят на този проект ще бъде избран според закона за обществените поръчки и при максимална прозрачност. Вече има осигурен гарант в размер на 45 милиона евро и се водят разговори за допълнителни средства.
„Предвидили сме до средата на 2018 година интерконекторът Гърция-България да бъде въведен в експлоатация, заяви още тя.

Един от най-важните ни приоритети е удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, каза тя в отговор на въпрос за  бъдещето на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и перспективите пред атомната ни енергетика, включително и изграждане на нови мощности.Дейностите по удължаването на двата блока заявени за 2015 година са извършени в срок. „Правителството е изключително последователно в своята визия за изграждането на нова ядрена мощност”, подчерта Петкова и посочи, че страната ни трябва да запази, своята енергийна мощност. „Нашата политика е много последователна от самото начало”, допълни още тя. Петкова заяви, че по отношение на АЕЦ „Белене” предстои произнасяне на арбитража.

По отношение на прилагането на Наредбата за публично оповестяване и оптимизиране на разходите на търговските дружества с 50 и над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала в БЕХ и дружествата, които попадат в него, тя отговори, че е извършена оптимизация с 10%. Има намаление с 42 милиона лева на разходите в тези дружества.