Как да разрушим мълчанието за насилието дискутираха на среща в Община Плевен

В рамките на кампанията беше показана и арт-експозиция на тениски с надписи срещу насилието

Представители на полицията и социални институции в Плевен, на Регионалния инспекторат по образование, директори на училища и детски градини, представители на гражданското общество се включиха в провелата се днес в Община Плевен дискусия на тема "Превенция на насилието", информират от пресцентъра на местната управа.

Участниците бяха приветствани от заместник-кмета по европроекти и хуманитарни дейности Стефан Милев. "За проблема с насилието в българското общество не се говори с нужното внимание, за решаването му трябва да се ангажират всички институции. Затова Община Плевен организира това събитие – искаме да помогнем в достигането на информацията до възможно повече хора с идеята да не позволяват да стават жертви", подчерта Милев.

Валентин Лазаров, ръководител на проекта "Разруши мълчанието – кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие, основано на полов признак” и председател на Националната асоциация на общинските служители в България, обясни, че когато инициативата е стартирала, основният фокус е бил върху домашното насилие. Процесът на провеждане на информационните срещи във включените в кампанията 10 общини в страната обаче дава насока, че насилието в училище нараства. "Вече не можем да говорим само и единствено за домашното насилие, това е пределно ясно. Този проблем ескалира и имам чувство, че става почти неуправляем. Затова в хода на проекта променихме посоката, искаме да наблегнем отсега нататък основно на насилието в училище. Децата, наблюдавайки поведението на родителите си вкъщи, дори и те самите да не са директни жертви на побой или по-драстични посегателства, стават жертви, вербалното насилие стига. Затова с децата трябва да се работи от малки”, подчерта Валентин Лазаров.

Той очерта друга тревожна тенденция през последните години - модифициране на формите на насилие, които стават все повече и по-разнообразни. „Най-важното е проблемът да бъде идентифициран и да се работи по преодоляването му навреме. Жертвите не трябва да се страхуват, трябва да говорят за случващото се. И да осъзнаят, че наистина става въпрос за насилие. Това е причината да акцентираме на превенцията”, допълни Лазаров. Целта на дискусията беше участниците да споделят опит от своята практика, да обменят информация, да обсъдят възможности за подобряване на взаимодействието между институциите, продължаващи кампании срещу насилието.

В рамките на кампанията беше показана и арт-експозиция на тениски, изработени от ученици и техните родители от цялата страна по темата за противопоставяне на насилието. В начинанието се включиха и деца от ЦДГ № 5 „Слънце” в Плевен.

Националната кампания „Разруши мълчанието – кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие основано на полов признак” включва градовете София, Плевен, Стара Загора, Сливен, Търговище, Мездра, Козлодуй, Панагюрище, Гоце Делчев и Неделино. Проектът е финансиран по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Стойността на безвъзмездната помощ е 49 500 евро.