Новата стратегия на Ислямска държава - "да пренесем войната в сърцето на врага"

Свят

26-03-2016, 07:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Гардиън" разказва за среща на лидерите на групировката, повела се 9 дни преди атентатите в Париж

Девет дни преди атентатите в Париж на 13 ноември лидерите на групировката "Ислямска държава", са одобрили задействането на нова стратегия – да се посее страх и ужас в столиците на Европа. В сирийския град Табка те са обсъждали бъдещите действия на организацията, твърди лондонският в."Гардиън", позовавайки се на двама души, присъствали в малкия град западно от Ракка, столицата на джихадистите.
На събирането било заявено, че трябва да се премине към нова фаза и че до 200 бойци вече са се върнали по родните си места в различни страни от континента и очакват заповеди.
Източниците на изданието, които са членове на "Ислямска държава", твърдят, че настроението на събралите се било приповдигнато. Лидерите осъзнавали, че се нуждаят от нов фокус на дейността си, след като ставало все по-очевидно, че малко по малко губят територии в Сирия и Ирак под ударите на 14 държави.
Затова трябвало войната да бъде пренесена в сърцето на врага, описва "Гардиън". Контролът над население, включително на хиляди километри от Близкия изток, ставал по-важен от контрола над територии.
Завръщането на бойците от "авангарда на следващото поколение на ислямския джихад" било улеснено от имигрантския поток, а в Европа ги очаквали и т.нар. "спящи клетки" на терора. Акцентът трябвало да падне над страни като Италия, Белгия, Франция, Германия и Великобритания.
"Те казаха, че най-трудно ще е да се доберат до Великобритания, но Белгия е лесна. Спомената бе и Испания, но не толкова често, колкото останалите", казва източник на изданието.
Лидерите на "Ислямска държава" смятали, че Европа лесно може да бъде отслабена чрез жестокости и обсъждали кои общества биха паднали първи и какво би означавало това да по-нататъшната дейност. Те много добре познават европейската политическа архитектура и страховете на хората, а "големи атаки биха притиснали ЕС и НАТО, което би било идеално за тях", допълва с цитат "Гардиън".
Във военен план групировката може да изглежда в отстъпление, но в очите на лидерите ѝ постигането на стратегическата цел за установяване на халифат изглежда по-близко. "Те много размишляват по този въпрос. "Смятат, че ви познават по-добре, отколкото вие самите смятате, че знаете за себе си."