Биг Мама Монтсе, Васко Кръпката и Делта Руустърс подариха истински блус на благоевградската публика /Снимки/

Благоевград Лайф

26-03-2016, 16:26

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължава "Благоевград блус и джаз фестивал 2016" /Снимки/

Млади таланти откриха джаз-срещата в Русе

Пяха и свириха в първата вечер на "Благоевград блус и джаз 2016"

Кралицата на испанския блус Биг Мама Монтсе, Систър Марион, Васко Кръпката, Подуене блус бенд и Делта Руустърс взривиха Драматичен театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. Магията на блус музиката завладя публиката в първата вечер на II Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2016”.

Фестивалът бе открит от заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, артистичния директор на фестивала Васил Георгиев- Кръпката и диригента на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев.

“Щастливи сме, че фестивалът „Благоевград блус и джаз” се провежда за втора поредна година и толкова много хора го подкрепят, за което благодаря. Това означава, че сме на прав път, това е революционно начинание да обединим блус и джаз музиката във фестивал, който няма аналог в цяла България. Всички събития на Община Благоевград са част от голяма стратегия, чиято цел е да превърне Благоевград във фестивален център на Балканите, един Единбург на Балканите. Сигурни сме, че имаме потенциала и качествата за това”, каза в приветствено слово зам.- кметът Христина Шопова и благодари за подкрепата, енергията и звездите, с които артистичния директор Васко Кръпката превърнаединствения по рода си в България „Благоевград блус и джаз” фестивал в още по-уникално събитие.

Със своята хармоника Васко Кръпката даде тон за началото на вълнуващата първа вечер на „Благоевград блус и джаз 2016”. Първи на сцената с много плам, енергия и богат антураж от блус парчета- популярни и собствени излезе „новата кръв” в българския блус – Delta Roosters. Музикантите за минути заредиха публиката с настроение и желание за още блус. Той бе поднесен от кралицата на испанския блус Биг Мама Монтсе и Систър Марион, която й акомпанира на пиано. Двете дами изпълниха залата на Драматичния театър с енергия, глас и много настроение. Биг Мама Монтсе посвети своя песен на нейния „български блус брат”, както самата тя го нарече – Васко Кръпката.

"За да организира този фестивал, Васко вложи цялото си сърце и знам, че е много щастлив, че „Благоевград блус и джаз” има своето второ издание. Той се опитва да издигне блуса високо в България и това ни прави братя, тъй като ние правим същото в Испания”, с тези думи Биг Мама Монтсе поздрави публиката и Васко Кръпката и запя „Tell me way you look so evil, if there’s an angel inside of you / Кажи ми защо изглеждаш толова зъл, ако има ангел вътре в теб/.

Тримата, заедно със Систър Марион, направиха общо парче, в края на което Васко Кръпката поднесе бял лист към Биг Мама Монтсе, а тя прочете „Благодаря! Джанките цъфнаха, ние не!” и предизвика бурните аплодисменти на публиката със своята непринуденост. Биг Мама Монтсе пожела успех на „Благоевград блус и джаз 2016” и обеща да се върне отново в Благоевград. Фестивалната вечер продължи с Васко Кръпката и Подуене блус бенд, които представиха нови песни и веднага грабнаха публиката. Взривът от емоции обаче дойде, когато запяха хитовите и познати на поколения парчета, а Васко Кръпката покани и своите приятели от Благоевград на сцената начело с младия и талантлив Лъчезар Кацарски.

Финалният щрих на първата фестивална вечер на Международния „Благоевград блус и джаз 2016” бе поставен с истински и уникален блус джем сесън / jam session/, който се пренесе и в пиано бар „Лимитед”.