Кралев: България не е сред държавите с най-много спортисти, уличени в употреба на допинг

ММС ще инвестира над един милион лева в нова апаратура за българската допинг лаборатория, която ще позволи да бъдат изследвани и хранителни добавки

„България не е сред държавите с най-много спортисти, уличени в употреба на допинг“, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването на бТВ „Репортерите“. „За миналата година в употреба на допинг са уличени общо 26 български спортисти. Проблемът е, че България има много малко спортисти на световно ниво, на които да разчитаме да ни радват с успехи, затова всеки случай е драматичен”, добави той. В предаването, чиято тема беше бъдещето на елитния спорт и борбата с допинга, с мнения се включиха и д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на Национален антидопингов център, български големи шампиони като Румяна Нейкова, Тереза Маринова, Петър Стойчев, Мария Гроздева, фармацевти и психолози.

„Основният проблем идва от факта, че част от треньорите превишават правата си и не ползват консултации от лекари, когато изготвят възстановителния режим на спортистите“, каза Красен Кралев. Той уточни, че няма случай на хванат с допинг български състезател, чиято възстановителна програма да е изготвяна от лекар. Затова преди 2 седмици Министерството на младежта и спорта създаде комисия за мониторинг и медицински контрол на спортистите със завоювани квоти за Летните олимпийски и параолимпийски игри РИО 2016 г. От федерациите беше поискано да представят на комисията и нейния председател д-р Виолета Заркова информация по каква програма се възстановяват състезателите, кой я изготвя и кой контролира нейното изпълнение.

„Не е възможно да се прави спорт за високи постижения, без да имаш много сериозен медицински щаб и без система за възстановяване. Тя трябва да се разработи от специалисти”, каза министър Кралев.

През тази година капиталовата програма на Министерството на младежта и спорта е увеличена, като близо 1 100 000 лева от нея са предназначени за закупуване на нова апаратура за лабораторията за допингов контрол, част от Национален антидопингов център. Тази апаратура ще позволи да се прави по-бърза и качествена обработка и да се изследват за наличие на забранени вещества повече от 30 проби на ден, което от своя страна ще позволи да бъдат изследвани и хранителни добавки, съобщи министър Кралев. За 2015 г. екипите на антидопинговия център са взели общо 825 допинг проби. Близо 9 млн. лева пък е инвестирала досега държавата в сграден фонд и апаратура за лабораторията.