България ще играе важна роля в центъра за борба с тероризма

Ще бъдат изпратени двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора

Особено важни за България в Евросъюза са борбата срещу тероризма и борбата срещу каналджийството. Това каза Роб Уейнрайт, директор на Европол, след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

"Случилото се в Париж и Брюксел доведе до създаването на здрави структури за борба срещу терористичната мрежа и общността на терористите", посочи той.

"Новият център, който Европол създаде срещу борба с тероризма, координира ефективните действия на ниво Евросъюз в тези мрежи. Днес се съгласихме с министър-председателя, че България ще играе важна роля в този център и по-късно днес ще обсъдя условията, при които може да направим това", каза още Уейнрайт.

"По отношение на каналджийството има определена причина до степента, до която за това отговарят много високопоставени международни престъпни синдикати. Общностите в Европа получават помощ от Евросъюза, за да дадат един по-силен отговор. Това се координира и в службите на Европол по отношение на България за борба с това и отново потвърждавам ангажимента към министър-председателя за подкрепа от наша страна", заяви той. Уейнрайт благодари за тясното сътрудничество, постигнато последните няколко месеци, особено в обмяната на информация между България и Европол. "Европол е готов да съдейства в усилията ви за борба срещу корупцията", допълни той.

"Днес бях впечатлен от напредъка, постигнат от България и особено в последната година в установяването на бюрото за борба срещу контрабандата. Резултатите вече се появяват. Радвам се, че Европол е допринесъл за борбата на България срещу организираната престъпност, трафика на хора и контрабандата на цигари, както и в други области", заяви Уейнрайт.

Ще бъдат изпратени двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора, уточни премиерът Бойко Борисов.

По думите му това ще се случи, именно заради това, че никой друг не е задържал над 200 каналджии. "На България не случайно Уейнрайт каза, че две места се дават в тези нови комисии", допълни той.

Помолен да коментира казаното от Уейнрайт пред немско издание, че се очаква между 3 и 5 хиляди европейски граждани да се върнат като обучени джихадисти, премиерът отговори, че не случайно при него е политическият формат на посещение. "От сутринта е в МВР, сега е в ДАНС, после при главния прокурор. От снощи текат разговори с оперативните служби и на тези срещи се обменя оперативна информация, правят се планове и се чертаят стратегии. Те не се обявяват публично, поради факта, че в момента, в който почна аз да ги обявявам, всички четат и слушат медиите", обясни Борисов.

 

 

И в двата нови центъра на Европол, чиято дейност ще е свързана с борбата срещу тероризма и трафика на хора, ще бъдат изп...

Публикувахте от Boyko Borissov в 31 март 2016 г.