До 6 години българските ВМС ще разполагат с 2 завършени кораба

Министърът на отбраната е във Варна, за да участва в отбелязването на 67-та годишнина от създаването на МБАЛ към Военномедицинската академия

„Проектът за двата патрулни многофункционални кораба, част от одобрения от Министерския съвет вчера пакет инвестиционни проекти за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили, е на стойност 820 млн. лв. в напълно завършен вид - с необходимото въоръжение, техника и комуникации“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев при посещението си във Варна днес, 31 март. Той уточни, че предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител и посочи, че според предварителната информация при изграждането на плавателните съдове в България, цената ще бъде с около 30% по-ниска. „В рамките на три и половина до 6 години ВМС ще разполагат с два напълно завършени кораба“, заяви министър Ненчев. Той поясни, че в следващите няколко дни проектът за модернизация на ВМС ще бъде внесен в Народното събрание, като очакванията са да бъде приет от Парламента до края на месец май. След приключването на процедурата ще се пристъпи към конкретни действия, във връзка с които вече са проведени предварителни разговори със страни-членки на Европейския съюз и НАТО. 
По отношение на бежанския натиск по морската ни граница министърът на отбраната заяви, че до момента не разполага с оперативна информация, която да дава основания за безпокойство. „Въпреки това в началото на април ще проведем около Бургас една съвместна тренировка на ВМС и регионална служба „Гранична полиция“ – Бургас с участието на фрегата „Дръзки“ и два катера, и аз съм съгласен, че такава съвместна подготовка трябва да се организира и в района на Варна“, каза още министър Ненчев.
На журналистически въпрос във връзка с ремонта на Военноморски клуб – Варна той отговори , че е възложил проверка и е поставен срок за започване на конкретни дейности от определената за изпълнението фирма. „Ако до няколко дни ремонтните дейности не стартират, ще прекратим договора и ще възложим нова поръчка“, заяви министър Ненчев.

***
Министърът на отбраната е във Варна, за да участва в отбелязването на 67-та годишнина от създаването на Многопрофилната болница за активно лечение в града към Военномедицинската академия. Днес той откри нов 16-срезов компютърен томограф в здравното заведение, разходите по закупуването и инсталирането на който възлизат на 390 хил. лв. Наличието на тази апаратура осигурява лечението по клинични пътеки на широк кръг от пациенти. МБАЛ – Варна е междуобластен център за Североизточна и Източна България с утвърдени позиции в областта на миниинвазивната хирургия, в който работят единствените за района клиники по интензивно лечение на остри отравяния и интоксикации, термична травма и пластична хирургия, както и Хипербарен център за извършване на диагностика и лечение на водолазни заболявания. В церемонията по откриването на компютърния томограф участваха и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Николай Петров и полковник Ивайло Въжаров – началник на МБАЛ-Варна.