КЗК спря обществени поръчки за доставка на хранителни продукти в затворите в Плевен и Белене

Това съобщиха от пресцентъра на КЗК

С три отделни решения Комисията за защита на конкуренцията отмени решението за откриване обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за затворите в Бургас, Варна, Сливен, Стара Загора, Бобов дол, Враца, Белене, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и поправителния дом в Бойчиновци. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК.

КЗК смята, че дадените от възложителя указания противоречат на Закона за обществените поръчки и заблуждават кандидатите за начина на комплектоване на офертата, което впоследствие би могло да доведе до отстраняването им от процедурата. Възложителят е пояснил какво следва да се разбира под понятието "превод", необходим за някои от документите за участие в процедурата. Дефиниция на подобно понятие обаче не съществува в закона или друг нормативен акт, което според КЗК утежнява необосновано участието в процедурата.

КЗК намира за основателни оплакванията на жалбоподателя, че изготвените от възложителя технически спецификации на хранителните продукти не са определени в достатъчна степен. По тези причини КЗК отменя като незаконосъобразни решенията на Главния изпълнителен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за доставка на хранителни стоки за нуждите на споменатите по-горе места за изтърпяване на наказанията.