Горанов: Ще предложим план с мерки, за да се премахнат пречките в бизнеса

Министър Горанов коментира актуални теми в "Панорама" на БНТ1

Има много неща, които можем да направим, за да бъде бизнесът по-добре. Те са свързани с промени в нормативната уредба - разрешения за строителство, достъп до електроенергия, разрешаване на спорове, електронно правителство, голямата тема за съдебната реформа, каза министърът на финансите Владислав Горанов в "Панорама" по БНТ1. 

Той даде пример с достъпа до електроенергия - решението да захраниш свой бизнес или сграда със собствено електричество, да си въведеш партида за ток, който у нас се случва много по-трудно, отколкото в другите държави, а изисква елементарни нормативни промени.

"Тези мерки сме ги извели в план, предложен за обсъждане на правителството. Знаем пречките пред правенето на бизнес и ще се опитаме да ги премахнем", каза Горанов. Според него не са приложени досега, тъй като "във времето не сме успели да преодолеем администрацията".

Във връзка с обществените поръчки Горанов смята, че едва ли инвеститорите разчитат на тях, за да влязат в България.

По думите му от доста години не са правени сериозни инвестиции в армията. Добрата координация и добрата работа на правителството в отвоюване на икономиката от сивата част позволява сега да бъдат реализирани проекти в армията и въоръжаването. "Сега имаме възможност да гарантираме достатъчно средства за здравеопазването, за армията, миналата година осигурихме и за образованието. Този баланс е много труден", каза Горанов.

Според министъра ако работниците на "Булгартабак" опрат до социалната система, ще им се даде. Държавата трябва да се намеси, ако работодателят не е плащал осигуровки и други задължения. На таксиметровите шофьори трябва да им се даде възможност да работят и да си платят данъците.

"Непропорционално ми се струва член на Висшия съдебен съвет да взема на практика най-високата заплата измежду хората, които получават заплата от бюджета. Може би е целесъобразно, но идва по-високо от заплатите на президента, премиера, депутатите. Този орган трябва да бъде добре възнаграден, но дали най-добре от всички? В случая те изпревариха всички останали власти по заплащане", каза Горанов.

Той обяви, че на Ваньо Танов ще бъде връчен посмъртно орден за граждански заслуги. "Стандартите за работа в митниците отдавна са променени и тези стандарти трябва да бъдат задържани", каза министърът.