Екзакта: И през март ГЕРБ запазва електоралната си тежест

Политика

04-04-2016, 12:29

Снимка:

abv-alternativa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма значими промени в подкрепата на Реформаторите и Патриотите

ГЕРБ води с 24,3 % доверие, показва проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 17 и 25 март сред 1000 пълнолетни лица. Ако изборите бяха днес, след ГЕРБ се нарежда БСП с 13,2 на сто, посладвана от ДПС с 5,7 %, а РБ - 5,5 процента. Патриотите биха прескочили бариерата за влизане в парламента с одобрение от 4,5 на сто. Според проучването АБВ печели 2,6 на сто, а "Атака" - 2,5 процента от доверието на гражданите.


И през март ГЕРБ запазва електоралната си тежест и остава първа политическа сила, коментират социолозите. Лека мобилизация сред електората на БСП регистрира проучването, направено два месеца преди конгреса на БСП. Една трета от социалистите са на мнение, че БСП разширява влиянието, а две трети не споделят подобна оценка. Леко намалява подкрепата за лидера на БСП Михаил Миков. През март той е одобряван от 15 на сто от българите, което е с 2 процента по-малко от февруари.


Набелязаната за основен опонент на Миков Корнелия Нинова стои по-добре от него сред населението като цяло - тя е одобрявана от 21 на сто от българите, според проучването. Нинова е по-добре приемана отколкото Михаил Миков сред трудово-активните българи, сред високообразованите и сред жителите на столицата и на градовете-областни центрове. Сред левите избиратели двамата имат съизмерима подкрепа, според данните на социологическата агенция.


Заявяващите се като електорат на ДПС в момента възлизат на 5,7 на сто. Вторичният анализ показва, че около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Към момента потенциалът на партията на Лютви Местан остава неясен, а нагласите на хората могат да се тълкуват единствено като пожелателни в бъдеще време, уточняват социолозите. Няма значими промени в електоралната тежест на РБ и на ПФ. АБВ съхранява шансовете си за участие в нов парламент с резултат от 2,6 процента от имащите право на глас. В полза на формацията работят и високите рейтинги на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.


Данните показват, че засега по-малки формации извън парламентарния формат не се намесват в надпреварата за следващ парламент, коментират от "Екзакта". Единствената институция, за която одобрението надвишава неодобрението, е Българската православна църква. (46% : 21%). В навечерието на големия християнски празник Великден 46% от българите одобряват както БПЦ, така и Патриарх Неофит, показват резултатите от национално представително проучване на агенцията.


Според допитването, най-голямо е неодобрението за парламента - 71,4% срещу 15,0% одобрение. Подобна разлика в мнението има и за съда - 70,2% неодобрение, срещу 10,5% одобрение. За прокуратурата има 68,6% неодобрение за 10,2% одобрение. Неодобрението за дейността на полицията е 49,0% срещу 33,8 на сто одобрение. За армията има 34,2 на сто неодобрение срещу 33,9 % одобрение.