Скандал с подкупи и злоупотреби в ООН

Свят

04-04-2016, 13:58

Снимка:

Фактор.бг

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разследват сини каски на ООН за изнасилвания и сексуален тормоз

Бившият председател на Общото събрание Джон Аш взел рушвети за над милион долара

Бюрото за вътрешни разследвания на ООН е открило сериозни пропуски и недостатъци във връзките на световната организация с две фондации и няколко неправителствени организации, отнасящи се до делото за подкупи, в което е замесен и бившият председател на Общото събрание Джон Аш. 21-страничен поверителен доклад, публикуван от бюрото, който Ройтерс е успял да получи, разкрива резултатите от одит, извършен по нареждане на генералния секретар Бан Ки-мун. Докладът разглежда обвиненията, отправени срещу Аш, който бе председател на Общото събрание в периода 2013-2014 г., и срещу още шестима души.


Това е най-големият финансово-корупционен скандал, разтърсил ООН от времето на аферата "Петрол срещу храни", избухнала по време на мандата на предшественика на Бан Ки Мун - ганаеца Кофи Анан, посочва Ройтерс, цитиран от Фактор.бг. Според служители и дипломати от ООН последният скандал подчертава необходимостта от по-голяма прозрачност в организацията.


Одитът констатира, че ООН не е проучвала щателно някои неправителствени организации, преди да се ангажира за съвместна дейност с тях. Служители на ООН са пътували за сметка на такива НПО, запазвали са подарявани им от тях айпади, има случаи на некоректно оформени или променяни документи, и пр. Самият Джон Аш е обвинен от федералните власти на САЩ, че е превърнал председателството си на най-представителния орган на ООН в "платформа за печалбарство", като е приел рушвети за над 1 млн. долара.


Всички тези разкрития поставят под въпрос "честността, независимостта и безпристрастността" на ООН, констатира одитът. Бюрото за разследвания препоръчва на Бан Ки-мун да въведе ред във връзките на ООН с външни организации и те да бъдат внимателно проверяване предварително.