Китайски инвеститори ще изградят цял нов икономически град до Пловдив

Новините

04-04-2016, 19:38

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проектът е пилотен както за България, така и за цяла Европа

Инвеститори от побратимения китайския град Шенджен желаят да изградят цял нов икономически град  близо до Пловдив. Това стана ясно на среща на Розалин Петков, заместник-кмет „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците”, г-н Чангцинг Джанг, президент на департамент „Китай“ в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, г-н Чен Зонгжан, председател на холдинг „Портър Сити”, г-н Тян Ксиянг, вицепрезидент, инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД  - дивелъпър на Тракия икономическа зона и г-жа Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Проектът е пилотен както за България, така и за цяла Европа. Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство „Един път, един пояс” (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната.

Те са избрали България и най-вече регион Пловдив след предварителни проучвания на добре развития инвестиционен климат и след подкрепата на китайското правителство. В конкретния случай се предвижда китайски фирми и фирми от региона да извършват обмен по отношение на бизнес, логистика и изложбени площи. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес .

„Ние вече имаме опит в подобни отношения, тъй като в Тракия икономическа зона имаме 100 фирми от 28 държави от цял свят”, сподели Розалин Петков, който уточни, че тук е правилното място за инвестиции, тъй като Пловдив е индустриален, икономически и логистичен център за България.

Холдинг „Портър Сити” е основан през 1994 и е участвал в 120 проекта в цял Китай, като в момента има подписани 8 споразумения за изграждане на подобни икономически градове, които са на различен етап от реализацията си.

След посещението си в някои от местата в Тракия икономическа зона представителите на китайския холдинг определиха  Пловдив като добро място за развитие и обмен на икономика и култура. Те заявиха, че на база платформата за обмен „Един път, един пояс” могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток и разбира се Европа. По този начин ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно. Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток.

Г-н Чен Зонгжан сподели, че се надява за 3 години проектът да бъде реализиран и да получат пълното съдействие на Община Пловдив, както и на българската държава.