В пловдивската зоологическа градина няма да има лъвове, тигри и жирафи

Мисия Пловдив

04-04-2016, 20:27

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският зоопарк ще бъде първият в България, който ще отговаря на 100 % на европейските директиви

Днес бе представен новият директор на ОП „Зоологическа градина – Пловдив” Минко Михайлов, който през следващите месеци ще търси животни за зоокъта. Освен това Михайлов ще трябва и да изгради и колектив, който да поддържа градината. Щатът на новото общинско предприятие е 16 души, а бюджетът, с който стартира е около 160 000 лева.

В пловдивската зоологическа градина няма да има лъвове, тигри и жирафи, но за сметка на това пловдивчани и гостите ще гледат мечки, камили, чакали, бизони, вълци, лисици, муфлони, камерунски кози, елени, няколко вида маймуни и птици, съобщи директорът на Зоопарка Минко Михайлов. Освен това ще има розово фламинго, азиатски видри, сервала и оцелот. Животните ще се осигуряват от зоологическите градини в Стара Загора, Добрич и Кнежа, ще си върнем и няколко животни от бившия пловдивски зоокът, които сега живеят в Ловеч и София. 

Причината да няма тигри и други подобни екзотични животни е, че пловдивският зоопарк ще бъде първият в България, който ще отговаря на 100 % на европейските директиви. Една от тях е животните да живеят в среда, доближаваща се максимално до естествената им. В новия зоопарк има 22 хабитата, от които 18 вече имат обитатели, които ще бъдат настанени при завършването на ремонтите.