Холандците казаха категорично „не“ на асоциирането на Украйна с ЕС

Свят

07-04-2016, 07:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гласуването е смятано за тест за мнението на холандската общественост за Европейския съюз

Избирателите в Холандия гласуваха с „не” на референдума за партньорска сделка на ЕС за премахване на търговските бариери с Украйна, показват предварителните резултати, съобщава Би Би Си (BBC). След като бяха преброени 99,8% от гласовете, 61,1% холандци отхвърлиха сделката, а 38% я подкрепиха. Избирателната активност е била 32%, което е над прага от 30% и прави референдума валиден, но и в рамките на 3% марж на грешка.
Окончателните резултати ще бъдат оповестени от Избирателния съвет на Холандия на 12 април. Допитването в Холандия беше проведено в сряда, 6 април. Неговите резултати имат консултативен характер и нямат задължаваща сила.
Въпреки това премиерът на страната Марк Рюте заяви, че може да се наложи правителството му да преразгледа договора, ако референдумът се окаже валиден.
Холандският парламент вече ратифицира споразумението на ЕС и резултатът от вота не е задължаващ.
„Ще трябва да изчакаме за резултатите, но е ясно, че хората, гласували с „не” печелят. Въпросът е дали имаме достатъчна избирателна активност”, каза Рюте в телевизионен коментар на референдума.
„Моето мнение е, че ако избирателната активност наистина е над 30%, с такава сериозна победа за „не” лагера, ратификацията не може да продължи без дискусия”, заяви холандският премиер.
Референдумът беше предизвикан от евроскептично движение, което използва нов холандски закон за насърчаване на демокрацията, според който, ако в петиция бъдат събрани достатъчно гласове, ще бъде организиран референдум.
Ако сделката между ЕС и Украйна  бъде отхвърлена, това ще опъне нервите на европейските лидери, които и без това се борят да запазят единството в Съюза, изправени пред икономическа и мигрантска криза.