Премиерът Борисов: Отличното сътрудничество между държавата и БЧК е в основата на редица успешни инициативи

Политика

08-04-2016, 13:22

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Благодарност за сериозната и отговорна работа на БЧК изрази генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) Елхадж Ас Си, който беше приет от министър-председателя Бойко Борисов на среща в Министерския съвет. По време на разговора г-н Си подчерта, че от дейността на националното дружество е видимо, че то може да разчита на подкрепата на българската държава. Отбелязано беше, че БЧК е на едно от челните места по активност от всички 190 национални дружества на Международната федерация.

Министър-председателят Борисов изтъкна отличното сътрудничество и взаимодействие между Българския Червен кръст и държавните структури, не само в национален аспект, а и в подкрепа на други държави. Премиерът даде за пример успешно реализираната инициатива съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за изпращане на хуманитарна помощ в Гърция и Република Македония във връзка с мигрантската криза.

На срещата беше обсъдена активната комуникация на БЧК със структурите на МФЧК/ЧП по приоритетни въпроси, за обмяна на опит и добри практики, за реакция при кризи и бедствия, младежки дейности и обучения. Засегнати бяха и темите за климатичните промени и намаляването на риска от бедствия, както и поощряването на доброволческата дейност. Премиерът Борисов и генералният секретар на МФЧК/ЧП се обединиха около необходимостта да се отстояват хуманитарните ценности, да се насърчава международната солидарност и оказването на взаимопомощ.