#Panama Papers: Тодор Батков имал по 1 акция от 1 долар в 3 офшорки на Чорни

Най-доброто от печата

09-04-2016, 07:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той обяснява присъствието на името си в “Документите от Панама” с това, че е адвокат по занятие

Името на Тодор Батков излиза като акционер на офшорни компании в “Документите от Панама”.
“Да, така е. Имах за кратко по 1 акция в качеството си на адвокат на Майкъл Чорни, които после прехвърлих на друг пълномощник", потвърди Батков, потърсен за коментар от “24 часа”.
Според изтеклите документи 3 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., избрали българския адвокат Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г.
Това може би нямаше да се случи, ако не бе разривът между Чорни и предишият му довереник и бизнеспартньор някой си Франк Нюман от Валенсия. Кавгата е описана на повече от 30 стр. в съдебните архиви на Източнокарибския върховен съд на Британските Вирджински острови, където се води съдебният спор между двамата.
От документите става ясно, че Нюман и Чорни се познават от 2001 г. Двамата предприемат няколко бизнес начинания, сред които общи проекти в Русия, Украйна и Испания. Един от проектите е покупка на хотел в Испания.
За целта фирма на Чорни превежда на фирма на Нюман, регистрирана на Британските Вирджински острови, 4 млн. и 250 хиляди долара, става ясно от съдебните документи.
Проектът, заради който двамата се скарват, води началото си през 2004 г. Тогава Анна -съпругата на Чорни харесва два новостроящи се апартамента в баровския район Knightsbridge в Лондон. Чорни моли за съдействие Нюман.
За да бъде осъществена покупката на апартамент номер 802, през 2005 г. британска посредническа фирма регистрира на Британските Вирджински острови фирмата Heathley
За покупката на другия апартамент под номер 1101 е регистрирана фирмата Thornmead. Нюман е назначен за директор и формален, а не истински собственик.
“Очакването винаги е било имотите да принадлежат на фирмите, които са на г-н Чорни”, се казва в съдебния иск.

Историята излиза на бял свят, след като “Лусака тръст”, регистрирана в Лихтенщайн, която е изцяло собственост на “Парадисо Фондейшън”, притежавана от Майкъл Чорни, и също е регистрирана в Лихтенщайн, иска от съда в Британските Вирджински острови да спре сделките с акции на 2-те компании. “Лусака” претендира, че са нейни. Делото е заведено през 2009 г.
Съдебната битка е дълга и епична. Но така или иначе, след като Чорни и Нюман се скарват, израелският магнат търси друг довереник. Това се оказва българският адвокат Тодор Батков. Той получава по 1 акция в Thornmead и Heathlеy Investments на 19 февруари 2008 г. и се съгласява да стане техен формален директор.
“Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд долара”, казва днес Тодор Батков.
На 22 декември 2011 г. той прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd – друга фирма, регистрирана в Гибралтар, а на 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. – Forumside.
На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотив, че компанията няма дейност.
Освен, че работил за Чорни, който бил един пот основните му клиенти, адвокатът признава, че има свои офшорни фирми, които декларира редовно и те са напълно законни.