#Panama Papers: Шеф на Петко Сертов с 2 компании, регистрирани през 2002 г. на Сейшелите

Най-доброто от печата

12-04-2016, 06:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бизнесменът Ангел Божитон е съдружник във фирмата за търговия с ток “ОЕТ-Обединени енергийни търговци

Ангел Иванов Божилов, който се прочу като последния работодател на Петко Сертов преди мистериозното му изчезване през декември 2014 г., е бил директор и акционер в 2 компании, които са били регистрирани на Сейшелите преди близо 14 г.
“Да, така е, но тези компании не са развили дейност и нямат банкови сметки”, каза Божилов, потърсен за коментар от “24 часа”.
Според данните, които германският в. “Зюддойче цайтунг” споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти, Ancom Enterprises и AB International са регистрирани на Сейшелите през юли 2002 г.
Адресът на Ancom Enterprises и AB International, даден в София, съвпада с адреса, на който е офисът на българската компания на Божилов - “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”.
Директор на AB International от юли 2002 г. е бил вече покойният Антон Белчев - син на бившия финансов министър Белчо Белчев. Тъкмо той е подписвал документи, свързани с AB International, до февруари 2014 г.
След смъртта му през януари 2015 г. Божилов започва постъпки за смяната му.
Информацията за двете фирми в “Документите от Панама” е оскъдна. Малкото, което става ясно, е, че през септември 2008 г. Агенцията за международен бизнес на Сейшелите ги е замразила, тъй като не са си платили лиценза за 2007 г. За възстановяването му всяка от тях трябвало да брои по 1680 долара. Това и станало през ноември 2008 г.
“Възстанових компаниите за всеки случай, защото могат да потрябват, но те никога не са развивали дейност”, казва Божилов.
Така се случва, че около името на Ангел Божилов все се шуми. Бизнесменът е съдружник във фирмата за търговия с ток “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”, която има лиценз за търговия с еленергия от ДКЕВР от 2006 г. Собственик и съдружник е в най-различни компании за търговия, инвестиции, включително и за охрана.
Главният шум около него обаче е за търговия с ток
Един от последните скандали бе през 2014 г. с изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. По онова време Сертов бе служител на фирмата на Божилов и за последно бе видян да излиза от нейния офис. Това развихри предположения и спекулации.
Пред “24 часа” тогава бизнесменът потвърди, че бившият шеф на ДАНС е консултант на фирмата за защита на интелектуалната собственост на компанията.
“Имаме патенти, които се нуждаят от защита, притежаваме и един световен. Те всички са в областта на енергетиката”, каза тогава Божилов.
По повод изчезването на Сертов журналистката Маргарита Михнева излезе с обвинения към бизнесмена. Той пък заяви, че ще я съди за 300 000 лв. Петко Сертов бе открит в Гърция, а оттам го докара съпругата му.
Сертов с 2 компании,регистрирани през 2002 г.на Сейшелите
Михнева свърза изчезването на бившия шеф на ДАНС с бизнеса на Божилов и заяви и пред вестника, че гръцката държавна компания го съди за купен, но неплатен ток през 2012 г. чрез фирмата “Вивид пауър” за 15 млн. евро.
А Божилов обясни, че “Вивид пауър” е била основна собственост на “Алфа финанс” на г-н Иво Прокопиев и вторият съдружник е г-жа Румяна Георгиева. “По поръчка на американско дружество, което представлявам, трябваше да купя лицензии в Сърбия и Македония. Купихме дружеството, отделихме лицензите за Сърбия и Македония и го препродадохме. Когато я купих, трябваше да ѝ дам адреса си. А защо не са го преместили, нямам влияние в този процес.”
По повод делото в Гърция Божилов заяви, че не е известяван. И че е осъдил “Вивид пауър” в арбитражния съд за неустойка за недоставена еленергия за над 7 млн. евро.
Скандалът имаше продължение и през август 2015 г. Тогава бившият депутат от НДСВ и бивш съдружник на Божилов - Димитър Ламбовски, намери граната, закачена на колата си. Тогава се писа, че двамата са в конфликт, че Ламбовски е защитен свидетел по разследване срещу съдията Румяна Ченалова във връзка с дело на ОЕТ и НЕК.
Всъщност първият екшън около ОЕТ бе в края на 2010 г., когато ГДБОП влезе в офисите на компанията в Стара Загора, прибра документи, а тогава се обявиха заявления за източване на ДДС в особено големи размери от енергийна група. Писа се за 14 млн. лв. Тогава Божилов даде пресконференция и заяви, че е задържан за 15 минути. Полицията наистина била в офисите на фирмата, но след сигнал, уточни тогава той. И настоя полицията да разследва кой е подал сигнала, за да го съди. Защото иска името на фирмата да бъде изчистено, както и неговото.
Той изпрати открито писмо до медиите, до премиера, министъра на вътрешните работи, главния прокурор. В него написа “абсолютно невъзможно е издаването не само на нередовна фактура, но и на какъвто и да било друг нередовен документ, а всяка измама може да се санкционира на секундата с “дръпване на шалтера” и прекратяване на нашата дейност веднъж и завинаги”. От данданията и анонимния сигнал не излезе нищо.