Повече от половината българи одобряват т.нар. "граждански арести"

Общество

18-04-2016, 06:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нарастват страховете, свързани с бежанците

Повече от половината българи в някаква степен одобряват така наречените "граждански арести" на бежанци. Това показват обявените вчера резултати от експресно социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на Нова телевизия. В последните седмици т.нар. граждански арести станаха популярни благодарение на Динко Вълев от Ямбол и групата на Петър Низамов-Перата, които заснеха и пуснаха в нета клипове как ловят бежанци по границата.
29,4 на сто от анкетираните отговарят "да" на въпроса дали одобряват "гражданските арести" на бежанци. 25,4% не са така еднозначни в отговора си - "по-скоро" одобряват. Общият им брой е близо 55 на сто от анкетираните. Категорично против тази практика са 17,5%, а "по-скоро" не я одобряват - 25,4%.
Все пак значителна част от анкетираните смятат, че арестите на мигранти трябва да се извършват и от граждански патрули, но съвместно с полицията. Същевременно страховете на българите, свързани с бежанците, включително от евентуално насочване към България на голяма бежанска вълна, нарастват. Евентуалното съжителство с бежански центрове не е желано от преобладаващата част от хората. Но пък по-голяма от по-рано част от запитаните заявяват готовност да помагат на бежанци, като даряват дрехи и други стоки от първа необходимост.
Според общо 54,8% от анкетираните гражданите трябва да помагат за арестуването на нелегални бежанци, но координирано с полицията. Според 28,5% това трябва да е в правомощията единствено на държавата. 16,2% смятат, че може да го прави всеки.
За 2-3 години делът на онези, за които бежанците са риск пред сигурността на страната, е нараснал с близо една четвърт. През 2013 г. така са смятали 55,5%, сега този процент е скочил до 79.4%. Почти всички страхове, свързани с бежанците, през този период също са нараснали значително. От 69,3% на 90,4% се е повишил делът на смятащите, че заради бежанците ще се увеличи престъпността; от 67,6% на 75,4%, че бежанците носят рискове за здравето; от 46% на 86,4% е нараснал делът на притесняващите се от атентати. По-нисък е само процентът на онези, които се притесняват за работните места - от 44,5% на 38,6%.
През 2013 г. 67,4% от анкетираните не са били съгласни да живеят до бежански лагер. Сега техният дял е вече 81,1 на сто. Увеличава и процентът на тези, които са готови да дарят дрехи или пари - от 57,3% на 76,3%. От 15 на 35 нараства процентът на изразяващите готовност да станат доброволци, за да помогнат по някакъв начин на бежанците. Все пак онези, които не биха се ангажирали с това, са над 60 на сто.
Копирано от standartnews.com