Елизабет II готова да се оттегли от трона, кой ще е новият крал?

Утре кралицата навършва 90 години

В британските медии изтекоха слухове, че Елизабет II възнамерява доброволно да абдикира в полза на принц Уилям. През септември миналата година кралицата постави рекорда за най-дълъг престой на британския престол. Тя е прекарала властвайки 63 години и седем месеца, единственият по-дълго управляващ жив монарх е краля на Тайланд. Очевидно сега кралицата е решила, че е време да предаде юздите на по-младото поколение. Въпреки това, в пресата се обсъждат два варианта за това грандиозно събитие.

Според първата версия, точно сега има подходящ повод за такава промяна. На 21 Април Нейно величество празнува 90 години - впечатляващ юбилей за всеки човек. Британските букмейкъри залагат на факта, че в този тържествен ден Елизабет ще обяви важното решение да абдикира. И най-вероятно, това ще бъде направено в полза на принц Уилям, а не на баща му Чарлз.

Кралицата избира най-големия си внук, който вече й е дал две внучета. В допълнение, цялата страна обича съпругата му Кейт Мидълтън и наблюдава отблизо живота й. За сметка на това принц Чарлз многократно е дразнил майка си със скандалното си поведение. 

Елизабет, разбира се, не е била във възторг от избора на първата му съпруга, принцеса Даяна. Въпреки това, тя харесва още по-малко втората му съпруга Камила Паркър Боулс, заради която Чарлз остави жена си и децата си, постъпка, която вбеси британската нация. Най-вероятно, монархът няма да позволи тази жена да се добере до властта и титлата кралица.

С трагичната съдба на принцеса Даяна е свързана другата хипотеза за абдикацията на Елизабет. Предположението е, че решението на кралицата да се оттегли от трона може да съвпадне с годишнината от смъртта на любимката на британците. През август 2017 ще станат точно двадесет години от фаталната кончина на Даяна. Принцесата загина в автомобилна катастрофа с филмовият продуцент Доди ал-Файед. Според вътрешни лица от Кралския дворец, Елизабет съжалявала, че по това време се държала доста остро със снаха си.

Говори се, че по повод годишнината от смъртта на Даяна, в двореца Кенсингтън ще направят нова пищна градина. Приживе принцесата много обичала цветята. Прекрасна композиция от рози, лилии и други благородни растения ще напомня колко възхитителна беше тя.