Над 150 000 българи са хронични носители на вируса на хепатит С

Най-доброто от печата

21-04-2016, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От 1 март 2016 г. пациентите в най-тежко състояние, могат да се лекуват и у нас с най-съвременните терапии като в Западна Европа и САЩ

Само 42% от българите с хепатит С са знаели какво е това заболяване, преди да се сблъскат с диагнозата. Това сочи проучване на Световния хепатитен алианс, което е проведено със 145 пациенти в България. То обобщава най-честите проблеми, с които се сблъскват хората с хепатит С в България. Според изследването едва 19 на сто от пациентите са били насочени към изследване за хепатит C, след като са съобщили за симптомите на заболяването при лекар. Само 27 на сто от пациентите, участвали в допитването, са заявили, че са получили толкова информация, колкото им е била нужна при поставянето на диагнозата.
Проучването показва и какво влияние има хепатит С върху живота на хората. 21,4% от пациентите посочват, че заболяването има  много силно влияние върху психичното и душевното им здраве, а 26,4 на сто са категорични, че хепатит С влияе силно върху физическото им състояние.
Над 1/3 от анкетираните нашенци казват, че заболяването им оказва от средно до много силно влияние върху емоционалния им живот.
Резултатите от проучването сочат, че пациентите искат да взимат повече участие във взимането на решения, като цели 76% заявяват, че пациентът и лекарят трябва заедно да обсъждат възможностите за лечение на заболяването. 48,3 на сто заявяват, че те самите са участвали в процесите на взимане на решения относно заболяването и лечението им. Според данните едва 2% от участниците в допитването са били информирани за заболяването чрез държавни кампании. Само 12% са получили информация от пациентски организации, 20 на сто от личния си лекар, а 44% - от медиите.
"От 1 март 2016 г. пациентите, които страдат от хепатит C и са в най-тежко състояние, могат да се лекуват и в България с най-съвременните терапии, които се прилагат в Западна Европа и САЩ, ето защо лечението на заболяването вече не е проблем. Данните от проучването обаче идват, за да покажат, че имаме още много работа в посока подобряване информираността и достъпа до профилактични изследвания за заболяването", коментира д-р Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".
Хепатит C е остро или хронично възпаление на черния дроб с причинител хепатитен вирус тип C. Той е PНК съдържащ вирус, който причинява остро възпаление на черния дроб. В над 80% от случаите преминава в хроничен хепатит С. В световен мащаб над 170 милиона души са заразени с хепатит С. Изчислено е, че ако не се вземат мерки, в САЩ ще умират 4 пъти повече хора от хепатит С, отколкото от СПИН. В България се предполага, че хронични носители на вируса на хепатит С са над 150 000 души. Този вирус
се пренася посредством заразена кръв
кръвни продукти и много по-рядко с телесни течности (слюнка, сперма, влагалищни секрети). При над 10% от хората не се установява как точно са се заразили. Рискът да сте заразени е особено голям, ако сте преминали през кръвопреливания и хирургични операции преди 1994 г. Защото преди тази дата в България не се е извършвала проверка на дарената кръв. От 1994 г. насам дарената кръв се изследва за хепатит С.
Заразяването може да стане чрез използване на общи игли и спринцовки при венозна употреба на наркотици и дори при еднократно инжектиране на венозен наркотик с общи игли. В България има много заразени хора с хепатит С, които не са наркомани, но някога в миналото са опитвали хероин. Татуирането и поставянето на обици с недобре почистени инструменти също крие риск. Възможно е да се заразите и при медицински манипулации с нестерилни инструменти. Макар и минимален съществува риск от заразяване и при полов контакт. По-рисков е аналният секс, защото при него нараняванията са по-чести и е възможно вирусът да проникне в кръвта.
Само около 20% от пациентите с остър вирусен хепатит С оздравяват напълно за около 6-8 седмици. Във всички останали случаи инфекцията става хронична. Най-тежките усложнения на хроничния хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.
За да се постави диагнозата хепатит, е необходимо да се изяснят симптомите и да се направят поредица от изследвания.
Ако току-що сте разбрали, че имате хроничен хепатит, трябва да знаете две неща. Първо, най-вероятно имате години на живот в добро здраве и, второ, животът с хронична болест може да ви накара да се почувствате изолирани и депресирани, затова е важно да не се срамувате да поискате помощ от вашите близки или от професионалист. Емоционалната стабилност е много важен фактор за качеството и добрия резултат от лечението. Много специалисти препоръчват консултация с психиатър за предотвратяване или подобряване на депресията.
Редовната физическа активност също спомага за подобряването на общата настройка към живота и болестта. Един от най-важните елементи на лечението и животът с хепатит е намирането на добър специалист в тази област. Хроничният хепатит предполага години на лечение, ще се виждате с вашия лекар дълго време и изборът му е от голямо значение. Също така се опитайте да изучите болестта си колкото е възможно в по-голяма дълбочина, за да се научите как да разпознавате симптомите на обостряне, както и как да поддържате хепатита в равновесие със здравето си. Черният дроб е един от основните органи за преработване на вредните химически вещества, постъпили в организма ни, и за тяхното елиминиране. По тази причина хората с хепатит трябва да щадят черния си дроб и да не го подлагат на прекомерно натоварване с вредни вещества.