Личните лекари вече ще оценяват риска от сърдечно-съдови заболявания на пациентите си над 18 г.

Оценката ще става по системата SCORE и ще включва мъже над 40 г. и жени над 50 г.

"От 1 април тази година в профилактичните прегледи на лицата над 18 години се включва и оценка за сърдечно-съдов риск". Това обяви д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична медицинска и дентална помощ“ в НЗОК по време на съвместен обучителен семинар за медиите и представители на НЗОК и Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в страната във връзка с особеностите, свързани със здравната реформа и нормативните промени, касаещи дейността на НЗОК, пише "Фокус".

Тя поясни, че оценката ще става при извършване на профилактичен преглед на лица над 18 години, но за определени възрастови категории.

По системата SCORE oценката на риска от сърдечно-съдови заболявания ще се прави на мъже над 40 години и жени над 50 години, както и на всички пациенти над 65 години, тъй като след тази възраст опасността от развитие на сърдечно-съдови проблеми става по-висока.

Д-р Йорданова уточни какво включват оценките на сърдечно-съдовия риск. По думите ѝ, факторите, които ще се проследяват са пол, възраст, повишено кръвно налягане, тютюнопушенето, като отстраним рисков фактор и не на последно място – изследване на общ холестерол.
Тези 5 фактори наведнъж със своите показатели ще дадат какъв е рискът на всяко едно лице над 18 годишна възраст от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Тя допълни, че когато се определи, че рискът е 5 или над 5% тогава вече става въпрос за сърдечно-съдов риск и от 1 април тази година той се включва в категориите на рисковите групи със сърдечно съдови заболявания. Пациенти с вече установени сърдечно-съдови заболявания от началото на април вече имат право и на изследване на така наречения "лош" холестерол или холестерол LDL.

Готви се засилване на контрола върху лечебните заведения. Ще се извършват внезапни и кръстосани проверки на болниците. Кръстосаните проверки ще са тези, при които проверяващи от районната каса в Плевен, ще проверяват болницата в Бургас, например и това ще спомогне за избягване на субективния фактор при извършването на проверките, уточни д-р Йорданова.
Предвидени са и внезапни проверки, при които проверяващи от НЗОК могат да отидат и да направят проверка на място по сигнал, без участието на служители от РЗОК.

В същото време Иванка Кръстева, подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви, че e изключително спокойна за договорния процес на касата, тъй като голяма част от договорите с изпълнителите на медицинска помощ са готови. Кръстева увери също, че Касата ще сключва договори с болници и посочи, че не целят да изключват лечебни заведения, а да ги класират по критерии, които да гарантират качествено лечение за пациентите. По думите ѝ, за да може да се развиват НЗОК и РЗОК и пациентът да бъде удовлетворен от това, което получава, трябва да се осъществява качествен контрол, а той може да бъде постигнат само чрез по-чести срещи между експертите от националната и регионалните структури на Касата..