500 тона плодове и зеленчуци провери НАП Пловдив само за ден на борса „Първенец“

Мисия Пловдив

21-04-2016, 18:55

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Всяка трета проверка приключи с акт за нарушение

500 тона плодове и зеленчуци провери Националната агенция за приходите само за ден на стоковата борса в Първенец. 34 превозни средства бяха спрени от звеното за фискален контрол още на входа на тържището за проверка на придружаващите документи, удостоверяващи произхода и количеството на продуктите. 32-ва от бусовете и камионите бяха пломбирани от инспекторите, за да се гарантира, че стоката ще бъде разтоварена в декларираното количество и на предварително посоченото място без да бъде манипулирано. Наложени бяха две обезпечения в размер на общо 13 500 лева заради несъответствие между представените документи пред данъчните и действителните количества плодове и зеленчуци, намерени в камионите. Звеното за фискален контрол издаде и два акта: за липса на придружаващи документи и за неоказано съдействие. Търговец се опита да избегне проверката, заобикаляйки входа на тържището, но бе спрян по-късно от органите на реда.

Паралелно с това инспекторите от НАП Пловдив провериха във вътрешността на борсата 49 търговци и производители дали спазват разпоредбите на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби. Съставени бяха 16 акта за установени нарушения, основно липса на фискални устройства и неиздаване на касови бележки.

Припомням, че днешната акция на стоковата борса в пловдивското село Първенец бе срещу данъчни злоупотреби, които биха ощетили бюджета. Тя се осъществи съвместно от териториалната дирекция на НАП в Пловдив и звеното за фискален контрол, което следи рискови стоки, каквито са плодовете и зеленчуците. Съдействие оказа и Полицията.

Борсата в Първенец, която е лицензирана по Закона за стоковите борси и тържища попада в новите изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, които от тази година задължават регистрираните земеделски производители, предлагащи собствена продукция на подобни места, да имат касови апарати.