Вицепремиерът Кунева обсъди антикорупционния закон с посланиците на държавите-членки на ЕС

Политика

21-04-2016, 19:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева обсъди с посланиците на държавите-членки на ЕС и страните от ЕИП проекта на закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, и отнемането на незаконно придобито имущество.

Новият вариант на антикорупционния закон е още по-строг от представения миналата година. Надявам се да получи силна парламентарна подкрепа, защото всички изследвания показват, че именно това са обществените очаквания“, коментира Кунева пред посланиците.

Вицепремиерът и дипломатите обсъдиха различни аспекти на законопроекта като гражданската конфискация, защитата на подаващите сигнали, овластяването на гражданите и гаранциите за независимостта на Бюрото. Кунева беше категорична, че този закон е само част от антикорупционните законодателни и оперативни мерки на правителството. Кабинетът поставя борбата с корупцията като свой първостепенен приоритет, увери тя.

По-късно днес законът ще бъде обсъждан на първо четене в парламентарната комисия по регионално развитие и благоустройство. Предстои той да бъде гледан и от три комисии на парламента – правната, бюджетната и антикорупционната.