Депутатка от ГЕРБ и зам.-кмет на столицата подадоха оставки заради търг за спирки

Най-доброто от печата

23-04-2016, 08:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фирма на мъжа на Ирена Коцева взела поръчка за 60 навеса, били близки с Любомир Христов

Оставките на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева и зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов заради съмнителна обществена поръчка за монтаж на 60 спирки на градския транспорт в столицата поиска лично премиерът, съобщи в петък първи “24 часа”.
Бойко Борисов направил това в телефонен разговор с депутатката заради участието на фирма на съпруга ѝ в съмнителната поръчка, за която съобщи Нова тв. В края на парламентарния ден в петък Коцева депозира оставка в деловодството на НС.
Журналистическото разследване разкри и връзките на депутатката със зам.-кмета Христов, като показа служебната му кола, паркирана пред дома на Коцеви в Самоков в почивен ден. Според репортажа изградените от фирмата на съпруга спирки не отговарят на изискванията за вид на материалите и са два пъти по-евтини от платената сума.
Затова в разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова Борисов е поискал тя да освободи от поста заместника си.
По-късно Христов подаде оставка след разговор с Фандъкова. “Заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите на София съм депозирал своята оставка пред кмета. Възложител на поръчката е Центърът за градска мобилност. Както обясних и пред Нова тв, ЦГМ е самостоятелно търговско дружество със собствено ръководство и изпълнителен директор. Твърденията, че съм могъл да окажа влияние при избора на изпълнител, са внушения и манипулации, които не отговарят на истината”, заяви Христов.
Това не е бил първият сигнал за провинения на зам.-кмета по транспорта, обясни късно следобед премиерът Бойко Борисов.
От началото на април пък по разпореждане на Фандъкова тече проверка на всички обществени поръчки на ЦГМ Одитът ще обхване и търга за спирките. Тя е назначила и независима външна техническа експертиза на материалите, използвани за изработването на спирките. Целта е да се установи дали те отговарят на заложените в поръчката изисквания.
Над 236 000 лв. за 60 спирки в София е получила фирма на съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева. На долната снимка - зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов (вдясно) подаде оставка.
Самата поръчка за изработка и монтаж на 60 навеса е обявена на 6 април 2015 г. Кандидатствали са 8 фирми. Според данни за процедурата, качени на сайта на ЦГМ, седем от кандидатите не отговарят на условията на възложителя или на изискванията на Закона за обществените поръчки. Така единственият кандидат, с който е сключен и договор за 236 730 лв., остава фирма “Сити - 4”, в която има участие мъжът на Коцева.

Шефът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов определи оставката на Христов като “много закъсняла” и заяви, че трябва да бъде освободен и шефът на ЦГМ Симеон Арнаудов.
“Цялата група стои твърдо зад Ирена Коцева”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който даде изявление, застанал рамо до рамо с Коцева. Колегите ѝ искали да я изслушат във вторник, когато има извънредно заседание на НС. Пред Цветанов тя обяснила, че при обществената поръчка са спазени всички изисквания - състезавали се няколко фирми и няма обжалване на класирането.
“Има и повече политика, има и други мотиви, за да се случва това, което в момента се причинява на Ирена Коцева. Парламентарната група е доста притеснена от начина, по който се интерпретират в публичното пространство един достоен човек и неговите качества. Не е редно да вменяваме вина за нещо, което още не е доказано”, защити я Цветанов, преди да стане ясно, че Коцева все пак си тръгва незабавно.
Според източници от ГЕРБ в Самоков се води вътрешнопартийна битка. Преди местните избори е бил отстранен областният координатор в региона и на негово място е била назначена Коцева. Още тогава в местния вестник на Самоков е имало данни за бизнес развитието на съпруга на Коцева, подадени от сваленото самоковско ръководство.
Коцева си тръгва, за да не вреди на ГЕРБ
Депутатът трети мандат Ирена Коцева, чийто съпруг е спечелил процедурата за спирките, депозира оставката си в деловодството на парламента след края на петъчното пленарно заседание.
“Ще го направя само ако парламентарната група я поиска от мен с цел да не уронваме престижа на партията”, обясни малко по-рано тя пред журналисти в парламента. Извънредното заседание на ПГ на ГЕРБ се планираше за вторник и на него трябваше да се реши съдбата на Коцева. От нейните думи пред парламентарните репортери, преди да си подаде оставката, се разбра, че не се смята за виновна - нито в лобистка дейност, нито в друго, но въпреки това, ако се реши, че уронва престижа на партията, ще напусне Народното събрание. Това е казала и на премиера Бойко Борисов още в неделя на среща по казуса. “Не приемам обвиненията. Ние сме хора и имаме семейства и когато в медиите излиза нещо, с което ще дискредитирате името ни, нека нещата да бъдат проверени”, помоли журналистите депутатката и заяви, че не може да даде много данни за обществената поръчка.
Фандъкова: Да си ходи и цялото ръководство на ЦГМ
Цялото ръководство на Центъра за градска мобилност да депозира оставките си до приключване на всички проверки, които текат в общинското дружество, поиска кметът на София Йорданка Фандъкова.
Шеф на ЦГМ е Симеон Арнаудов, а председател на съвета на директорите - бившият депутат от ГЕРБ Румен Стоилов. В борда са Надя Маринова, Тодор Тодоров и Свилен Кръстев. Общинското дружество управлява зоните за платено паркиране в София и градския транспорт.
“Приех оставката на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов. Той я депозира, въпреки че няма отношение към конкретния случай, като отговорен човек, който си дава сметка, че е важно да запазим доверието на софиянци в работата на общината. В годините той доказа, че е истински професионалист и до известна степен модернизацията на градския транспорт е и негова заслуга. Затова му благодаря”, каза пред “24 часа” Фандъкова.
Тя кацнала в ранния следобед от задгранична командировка в Амстердам. Фандъкова била силно разгневена от скандала с обществената поръчка, спечелена от мъжа на депутатката Ирена Коцева, в който бе замесен и Христов. До вчера сутринта Фандъкова не била информирана, че 60-те спирки се изпълняват от семейната фирма на самоковската народна представителка. След разговор с нея по телефона сутринта Христов депозирал оставката си.

До назначаването на нов зам.-кмет по транспорта временно ресорът ще поеме някой от другите заместници на Фандъкова.