"Убиецът от аудито", който закла жена си с макетно ножче, обжалва присъдата

Крими

23-04-2016, 10:12

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

В молбата си до ВКС Радослав Давидков изтъква, че има смекчаващи вината обстоятелства

13 години и 4 месеца затвор идват твърде много на бившия таксиметров шофьор Радослав Давидков, който закла с макетно ножче съпругата си - известния геодезист Анна, в София преди две години. Това показва жалбата му пред Върховния касационен съд (ВКС), от който убиецът иска да намали присъдата му, пише "България Днес". Мекото наказание е дадено на Давидков от Софийски градски съд (СГС) и потвърдено от Софийския апелативен съд (САС), след като той се призна за виновен и процесът мина по съкратената процедура.
В молбата си до ВКС Давидков, който се прочу като "убиеца от аудито", след като трупът на Анна бе открит в колата му от същата марка, изтъква, че има смекчаващи вината обстоятелства. Това са особеното му емоционално състояние, липсата на адаптивни възможности и патологична привързаност към жена му.
Съдебномедицинската експертиза опровергава тези твърдения. Според нея Давидков е вменяем, манипулативен, егоцентричен, садистичен, без родителска отговорност към непълнолетното си дете, което оставя без майка. Доказателствата показват, че липсата на адаптивни възможности при него идва от материалната обезпеченост, която Анна му подсигурява.

Преди брака им той е таксиметров шофьор, а тя преуспяваща бизнес дама. Работи с размах. Целта й е просперитет и висок стандарт на живот за семейството и добро образование на дъщеря им в Испания. По това време Давидков спира да работи и лентяйства. Между двамата зейва пропаст заради различната им ценностна система. Стига се до раздяла. Разводът не е приемлив вариант за бившия таксиджия, защото ще го лиши от лукса. Той решава да ликвидира жена си, за да я наследи, и я убива.

Подмамва я на разходка до вилата им, омаломощава я с удари и я заколва.

Жената е удряна с юмруци, рязана по главата, лицето, гърдите и тялото, един от пръстите й е счупен със силно усукване. За умишленото, жестоко и мъчително за жертвата престъпление с користна цел той получава 13 години затвор от СГС, а САС потвърждава решението и пише: "Спрямо Давидков е постановена осъдителна присъда като целите на генералната превенция в пълна степен се осъществяват от самия факт на признаването на подсъдимия за виновен и налагането на наказание по отношение на него. Мнозинството на съдебния състав счита, че наличието на осъдителна присъда допринася за възпитателно и предупредително въздействие върху другите членове на обществото".
Изводът е, че за мнозинството от състава няма значение какво ще е наказанието. Близките на жертвата са скандализирани. Те, както и прокуратурата, също обжалват присъдата пред ВКС. Родителите на Анна настояват убиецът на дъщеря им да получи затвор доживот или от 15 до 20 години. В жалбата си подчертават, че САС приема фактическата обстановка и анализа на доказателствата на СГС, на които са отделени 28 страници в решението. Те обаче не намират израз при определяне на вида и размера на наказанието. На основния въпрос за него са отделени едва 2 странички. Описана е цялата жестокост на престъплението, но за изненада на близките убиецът получава едва 13 г. затвор. Съдът пропуска да обсъди доводите на пострадалите и прокурора защо доживотният затвор е подходящото наказание за Давидков и защо в тази връзка становището на СГС е неправилно. Според адвоката на пострадалите - Райна Хаджиева, съдът би трябвало да даде справедливо и подходящо наказание, което според закона в случая е затвор доживотен или от 15 до 20 години.

Причината за това е изключително високата обществена опасност от деянието, която е от основно значение при определяне размера на наказанието. "Обществената опасност е висока, защото е подкрепена от четири квалифициращи признака - предумисъл, користна цел, особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Достатъчен е само един от тях, за да се наложи по-тежко наказание", обяснява адвокат Хаджиева.
Освен ниската присъда Давидков получава още един бонус от СГС, който не приема гражданските искове на родителите на убитата Анна. Мотивът на магистратите е, че процедурата ще затрудни процеса. Всички нужни за това свидетели са били в залата и не е било трудно да се разпитат по време на заседанието, което минава по реда на съкратената съдебна процедура в рамките на един ден. Сега почернените близки трябва да водят отделни граждански дела срещу Давидков, и то едва след като по делото за убийството има окончателно решение на ВКС. Пострадалите подготвят страница във Фейсбук, чрез която ще търсят обществена подкрепа за справедлива и адекватна по тежест присъда за "убиеца от аудито".