Горанов може да оттегли промените в КСО при сериозни аргументи "против"

Портфейл

26-04-2016, 07:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според новите предложения частните пенсии ще отиват в общ пул и няма да може да се наследяват

Финансовият министър Владислав Горанов обяви пред mediapool.bg, че е готов да оттегли проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), ако в обществото надделеят аргументите "против".
В петък вечерта ведомството му пусна за обществено обсъждане проект, в който урежда фазата на изплащане на пенсиите от частните фондове. В него не се предлагат гъвкави схеми за изплащане на пенсиите, а остава в сила сегашният текст, според който вторите пенсии са само пожизнени. Затова се предвижда средствата да бъдат прехвърляни в общ пул, от който да се плащат пенсиите на осигурените, а при тяхната смърт те няма да могат да бъдат наследявани.
Малко по-рано в понеделник Горанов опита да аргументира създаването на общ пул със социални аргументи, като обяви, че ако не се промени сега законът, "може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията".
Проблемната поправка
В сегашния КСО фазата на изплащането не е уредена и е записано само, че пенсиите от втория стълб са пожизнени.
Проектът на Горанов доразвива тезата и не дава никакви други алтернативи за изплащане на пенсията накуп, за определен срок или комбинирано – срочна, и след този период – пожизнена. Предложението е пенсиите да са само пожизнени и да се изплащат от общ пул, като при ранна смърт на пенсионера те не могат да се наследяват. Изключенията, при които осигуреният може да изтегли накуп своите спестявания за старини, са, ако партидата е изключително малка и при почти пълна инвалидизация. Единствената възможност част, а не цялата партида да се наследява, е, ако пенсионерът се е осигурявал на максимума и по партидата са натрупани твърде много средства.
В ситуацията с общия пул, ако пенсионерът почине, със средствата му се изплащат пенсиите на онези, които са надживели определения от актюерите период години след пенсия.
"Проблемът с недостига на средства по индивидуалните партиди при по-дълъг от актюерски разчетения период на изплащането на пенсиите стои. Това, което сме предложили, е едно решение, но не е единственото възможно. Ако аргументите "против" надделеят, няма да внеса проекта в правителството. Но проблемът ще остане", коментира Горанов пред mediapool.bg.
Първите реакции
От Българската стопанска камара (БСК) настояха евентуални поправки в Кодекса за социалното осигуряване да се гледат, след като приключат стрес тестовете на пенсионните фондове.
Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков отбеляза пред БНР, че проектът е без каквато и да било оценка на въздействието.
"Това е някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари, да превърнем втория стълб във втори поред първи стълб, т.е. отново да премахнем капиталовата им същност и да ги насочим в някаква друга посока. Много интересно, къде е мнението на министерството на труда? Какво иска Министерството на финансите в крайна сметка? Защо не вземат да обявят една национализация и да мирясаме най-после", каза Нейков.
От БСК припомниха, че предишните поправки, с които се променяше пенсионният модел и се правеше опит повече средства от втория стълб да бъдат прехвърлени в НОИ, бяха предложени отново преди празници.