С общ стенопис закриват "История на изкуството в училище" в Благоевград

Ученици се запознаха с техники за рисуване

С общ стенопис официално ще бъде закрит и първият успешен модул в Благоевград от Програмата на Фондация „ИЗИАРТ” по „История на изкуството”. Събитието ще се проведе днес от 13.30 часа в VII СОУ „Кузман Шапкарев”, които първи имаха възможност да станат част от инициативата „История на изкуството в училище”.

Тя започна през месец ноември 2015 година, като за настоящата учебна година обхвана 20 учебни заведения в 6 града в България - София, Бургас, Враца, Русе, Дупница и Благоевград.

"История на изкуството в училище" е изцяло финансирана от Фондация „Америка за България”, благодарение на което е безплатна за децата.

Занятията се провеждаха в третите класове, като програмата обхвана 9 основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството. Децата имаха теоритична и практична част, като по забавен и достъпен начин се запознаха с периодите в изкуството, научиха различни артистични техники, типични за епохата и се срещнаха с едни от най-забележителните произведения на изкуството в световната история. Практическата част, която те усвоиха, бе свързана със  създаване на произведения, благодарение на различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н.), като материалите се предоставиха безплатно на учениците от Фондация „ИЗИАРТ”. 

Часовете на третокласниците включваха уроци по „Първобитно изкуство”, където децата се научиха да рисуват с въглен, сангин и ръце, „Изкуството на Древния Египет”, където пък усвоиха писането на йероглифи, „Старогръцко изкуство” и други.  

По време на заключителния урок децата, участвали в програмата „История на изкуството в училище”, ще нарисуват заедно общ стенопис, в който по забавен начин ще покажат наученото през годината.