Вторият ден на Възкресение Христово ще бъде празнуван край лечебен извор

Добруджанци

01-05-2016, 13:46

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

От духовници от Доростолската митрополия

Вторият ден на Възкресение Христово в Силистренско ще бъде отбелязан от духовници от Доростолската митрополия с църковна служба до силистренското село Срацимир край извор, смятан за лечебен.
До там организира и колопоход силистренският учител Христо Райев.
Има идея край извора до село Срацимир да бъде съграден мъжки манастир "Възнесение Христово". Силистренската община дари за това 10 декара земя на Доростолската митрополия.
Интересното е, че този извор се свързва с кораба "Радецки". Разказано е и от Никола Маринополски в излезлия през 1899 година "Силистренски алманах", че корабът "Радецки" бил построен с пари на поклонници, идвали в силистренското село Срацимир при смятания за ясновидец и лечител духовник Ангелуш. Работилото през деветнайсети век австрийско параходно дружество "Лойд" построява кораба "Радецки", с който Ботевата чета слиза на българския бряг, с пари на търсещите изцеление, пише Маринополски. Те били привлечени през 1861 година от Ангелуш, за когото се разказвали легенди. За този човек, приеман противоречиво от съвременниците си, има исторически свидетелства. В повечето от източниците се съобщава за наблюдаваната от 18 юни до 6 юли 1861 година "опашата звезда". Тогава до изворчето край Срацимир пристигат стотици поклонници с надежда за изцеление. Много от тях пътуват с корабите на австрийското параходно дружество "Лойд". Във Виена е отпечатан портрет на Ангелуш в голям тираж, продаван от параходното дружество по 22
гроша. Съвременници на Ангелуш свидетелстват, че под набързо скованите навеси около извора край Срацимир поклонниците оставяли стотици патерици и очила с различен цвят. Това събитие отбелязва и Никола Маринополски в "Силистренски алманах". Тъй като голяма част от поклонниците и страдащите пътуват с корабите на австрийското параходно дружество "Лойд", според Маринополски по-късно това ражда
"предание, което казва, че от парите на тези поклонници, австрийското дружество построило парахода "Радецки", който от провидението бе предназначен да стане на българите исторически".