Преговорите САЩ-ЕС за споразумението за свободна търговия са в сериозен застой

Свят

02-05-2016, 09:02

Снимка:

Хиляди европейци протестираха срещу споразумението

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очаква се днес "Грийнпийс" да публикува в интернет поверителни документи от проекта на споразумението

Преговорите за споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ са в сериозен застой, като в някои сфери двете страни имат „несъвместими“ различия. Това сочат изтекли поверителни документи от преговорите, оповестени от "Гардиън".
Основният конфликт е относно искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда. „Разговорите за козметиката остават много трудни“, се казва във вътрешна докладна на търговските преговарящи на ЕС. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят, се подчертава в докладната.
Преговорите за индустрията също се „характеризират с продължаващо нежелание на САЩ да се ангажират с отстъпки в този сектор“, се казва в други поверителни записки.
Поредният кръг разговори за споразумението за свободна търговия се състоя миналата седмица в Ню Йорк.
Очаква се днес "Грийнпийс" да публикува в интернет поверителни документи от проекта на споразумението. Според организацията тези страници потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата.
От средата на 2013 година бизнес и политическият елит на САЩ и ЕС опитват да постигнат споразумение, което би трябвало да премахне търговските и регулаторни бариери. Това споразумение обаче среща нарастващата съпротива на гражданското общество и някои от политическите лидери.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"