На тази дата преди година ни напусна Мая Плисецкая

Арт и Стил

05-05-2016, 14:37

Снимка:

newizv.ru

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Точно преди година ни напусна ни една от най-големите балерини на ХХ век – Мая Плисецкая.

Повелителката на танца е починала от сърдечен удар в Германия.

Родената на 25 ноември 1925 година Плисецкая  е различен вид балерина от самото начало на танцовата си кариера. Нейната ярка червена коса и поразителният ѝ вид я правят бляскава фигура на сцената и навън. Нейните дълги ръце имат плавност и изящество, които и до днес остава ненадминати в  изпълнението ѝ на „Умиращия лебед“.

В своите спомени Мая Плисецкая разказва за своите любовни увлечения с балетистите Вячеслав Голубин (1923 – 1953) и Есфендияр Кашани. През 1956 г. се омъжва за солиста на Болшой театър Марис Лиела, но този брак трае само 3 месеца и те се развеждат. През 1958 г. се омъжва за композитора Родион Щчедрин (1932), с когото са заедно до нейната кончина. Щчедрин композира няколко балета специално за жена си, като подчертава, че не е балетоман, а е „Маяман“. Самата Плисецкая казва, че съпругът ѝ значително е допринесъл за нейното творческо дълголети.

Известна е с височината на скока си, изключителната пластичност, техническата виртуозност, дълбоката артистичност. Превръща музиката в движение, създавайки своя неповторим танц. Покорява не само с великолепната техника, но и с драматичното си присъствие. Още приживе станала легенда Плисецкая оказва дълбоко влияние върху балетното изкуство и остава завинаги в неговата история.

Плисецкая е погребана в Русия.