С три знаменателни събития стартира Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Пловдив

Мисия Пловдив

11-05-2016, 13:57

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На специална пресконференция, провела се днес в залата на община Пловдив бе представена програмата и акцентите на пролетното издание на VII–я Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. В пресконференцията участваха Амелия Гешева –заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Мила Павлова – артистичен директор на фестивала, Надежда Захариева от фондация „Америка за България“, Димитър Манев от фондация „МузикАртисимо“, Милка Толедова – диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ и прочутият бас Орлин Анастасов, който е сочен за Вердиев бас №1 в света и за достоен наследник на своя кумир -  Николай Гяуров.

„Изпитвам особен сантимент към фестивала, свидетел съм на неговите предишни издания и на това как се случва. Мястото, в което се провежда е уникално и любимо–Балабановата къща. Община Пловдив подкрепи пролетното и есенното издание тази година със сумата от 35 хиляди лева. За нас е чест, че събитието е част от Календара на културните събития. Бих искала да използвам възможността да изкажа огромна благодарност към Министерство на културата, фондация „Америка за България“, „КЦМ – 2000“ АД, Общинска фондация „Пловдив – 2019“, ОИ „Старинен Пловдив“ и към всички, без чиято подкрепа фестивалът не би могъл да се случи“, заяви заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева.

Надежда Захариева  от „Америка за България“ сподели своето твърдо убеждение, че всеки който цени класическата музика със сигурност ще бъде в Пловдив за Дните. „Убедена съм и защото наблюдавам с възхищение как Мила Павлова не просто „прави“ фестивала, тя го „бродира филигранно“ и изящно. И още нещо много ценно - фестивалът дава възможност за изява на млади музиканти. А да си млад музикант в момента е много, много трудно..“, допълни Захариева.

Мила Павлова, артистичен директор на фестивала представи акцентите в програмата. Откриването на пролетните „Дни на музиката в Балабановата къща“ е на 14 май в Градски дом на културата „Борис Христов“ в 18.30 ч., с рецитал на прочутият бас Орлин Анастасов. Партньори на световноизвестния певец ще бъдат роденият в Пловдив пианист Никола Таков - педагог във Висшата Национална Консерватория за артистично и драматично изкуство (Париж) и предпочитан сценичен партньор от Орлин Анастасов и редица други световноизвестни оперни певци, както и талантливото сопрано Ралица Ралинова – носител на многобройни награди от международни конкурси.

В концерта – откриване на 14 май има и още едно специално участие – на прочутия хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова, по повод 40-годишния  юбилей на състава.

400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир, дата, чествана по достойнство в целия свят, ще бъде отбелязана с концерт на бароковия ансамбъл Mixtet и прекрасното сопрано Евгения Ралчева, изпълняващи музика от времето на великия Бард. В оригиналното матине на 15 май, в предназначения сякаш именно за такива неординерни събития интериор на Балабановата къща ще вземат участие блестящият актьор от Народния театър „Иван  Вазов” Валентин Ганев и видния преводач от английски език, поет и изследовател на творчеството на Шекспир – проф. д-р Александър Шурбанов.

На 17 май от различни краища на света – Буенос Айрес (Аржентина) и Хюстън (САЩ) пристигат двама знаменити музиканти: виолончелистът Станимир Тодоров – водач на виолончелите в един от най-реномираните оперни театри в света –  „Театро Колон” в Буенос Айрес и пианистът Виктор Вълков  (носител на златен медал от конкурса Ню Орлийнс Пиано Компетишън  – САЩ), за да подчертаят за пореден път висшата класа на камерното музициране във фестилала „Дни на музиката в Балабановата къща“.  

Вердиевият бас №1 в света Орлин Анастасов разказа пред журналистите за своя професионален път, за началото, за детството си в родния град Русе, за срещите на световните сцени. Той сподели, че често получава покани от България и чужбина за участия в различни проекти, но поради голямата си ангажираност най-често отказва. Проектът „Дни на музиката в Балабановата къща“, силно го е впечатлил, усетил е предизвикателство, положителния заряд от това нещата да се случват ЗАЕДНО и с удоволствие е приел да участва. Той сподели в аванс и своето намерение, съвсем скоро да бъде организирано прослушване сред хористите от Хор на пловдивските момчета за ролята на сина на Борис Годунов от едноименната опера, в която момчето трябва да бъде 13-годишно.

„Фестивалът, освен високата си класа, привличането на световни имена в музиката, майсторските класове и приносът за вписването на България в световната културна карта, ражда нови срещи и приятелства – нещо изключително ценно“, около това заключение се обединиха всички участници в пресконференцията.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ е носител на сертификат за качество „Европейски фестивал 2015 – 2016“ от Европейската фестивална асоциация и  се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация „Музикартисимо“, Община „Пловдив“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата“, КЦМ 2000 АД и др.