Прокурори и съдии отличиха десетокласници в състезание-дискусия по правата на човека и наказанията за държане на наркотици и убийство

Новините

13-05-2016, 12:13

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Три отбора от ГХП „Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив се включиха в заключителния дебат по Пилотната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС и Министерството на образованието и науката

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и председателят на Окръжния съд Веселин Хаджиев наградиха с грамоти 11 десетокласници от Гимназията с хуманитарен профил „Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив за отлично представяне на състезание-дискусия за правата на човека, наказанията за държане на наркотици и извършено убийство.  Дебатът се проведе вчера в Актовата зала на училището. Състезанието бе част от заключителна практическа дискусия по Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Учениците бяха разпределени в три отбора или общо 11 участници от 10 клас. Те сами бяха определили темите на дебата - „Защо категорично не трябва да се разреши употребата на марихуана в България“, „Адекватни ли са предвидените според Наказателния кодекс санкции за престъплението убийство“ и „Регламентиране на някои от основните права по време на социализма в България“.  Десетокласниците разказаха, че при подготовката за дискусията използвали източници от интернет, библиотеката, записки по време на лекциите, изнасяни в училището по правни теми от прокурори и съдии, както и материали от уроците по предметите „Етика и право“ и „Философия“.

Журито, което оценяваше знанията им по право, бе в състав – Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Веселин Хаджиев, председател на Окръжния съд в Пловдив, Галина Андреева-Минчева, зам.-окръжен прокурор, Славка Димитрова, зам.-председател на Окръжния съд, Димитър Беличев, зам.-районен прокурор, и съдиите – Силвия Цанкова, Светлана Методиева и Десислава Кацарова. Магистратите отговаряха и задаваха въпроси на учениците, които представиха аргументирано своите позиции и впечатлиха с познанията си. За победител бе определен отбор № 3 в състав – Денис Пейков, Десислава Колева, Боян Янчелов, Георги Сорев и Десислава Славова, десетокласници от паралелки с изучаване на английски и немски език. Петимата представиха темата за правата на човека по време на социализма и днес. Всички участници получиха и по една шестица по „Етика и право“.

В Пилотната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, стартирала в национален мащаб през 2014 г., като лектори от гр. Пловдив участваха  шестима съдии, четирима прокурори и един следовател. Магистратите проведоха часове пред седем паралелки от 10 клас в ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив  по различни теми – трафик на хора, компютърните престъпления, проблемите на детското и домашното насилие, защита на жертвите на престъпления и др.