Лиляна Павлова, Меглена Кунева и Пламен Стоилов участваха в бизнес форум в Русе (снимки)

Мисия

13-05-2016, 17:57

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Русенският градоначалник представи Инвестиционната програма на Общината

Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов презентира днес Инвестиционната програма на Община Русе на бизнес форум, който се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание. Събитието е организирано от вестник “24 часа” и е част от националната кампания “Региони в растеж”, която включва поредица от публикации и събития - срещи на местната власт с местния бизнес.

Приветствие в началото на форума отправи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, а участие в бизнес срещата взеха Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, Валери Белчев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете, народният представител Пламен Нунев, областният управител Стефко Бурджиев, кметът на Силистра д-р Юлиан Найденов, други кметове на общини от региона, представители на бизнеса и др.

Целта на кампанията е да изследва кои са неизползваните ресурси и възможности за стимулиране на местните икономики. Русе е третата спирка по пътя на кампанията, като дискусията с участието на общински власти, инвеститори, държава и местната общественост бе посветена на възможностите за развитие на регион Централен Северен (включващ областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра).

Участниците във форума разискваха кои са големите инвестиционни проекти в региона, кои са секторите с най-голям потенциал за растеж, кои са приоритетите на новата местна власт и от какво има нужда местният бизнес.

Партньори в кампанията са най-голямата работодателска организация КРИБ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Основен спонсор на кампанията е СИБанк.

В своята презентация министър Лиляна Павлова припомни, че Русе приключи успешно проектите си по ОП „Регионално развитие 2007-2013“. „Първият програмен период даде възможност на общините за много добри инвестиции. С новата програма искаме повече растеж. Трите стълба, на които залагаме са – пътна инфраструктура, инвестиции, публично-частни партньорства“, заяви Павлова. Тя допълни, че новият път до Велико Търново, ще превърне Русе в мотор на региона. По думите й, екипът на кмета Стоилов е доказал своя капацитет с перфектна инвестиционна програма.

Пламен Стоилов на свой ред заяви, че министър Павлова винаги е подкрепяла Русе. „Подкрепяла ни е дори рисково, но ние доказахме, че оправдаваме доверието“, допълни Стоилов.

Русенският градоначалник представи Инвестиционната програма на Общината, която ще вложи 56 млн. лева в 5 важни проекта. Те са свързани с втория етап на Интегрираната система за градски транспорт на стойност 24 млн. лева, с реконструкцията и рехабилитацията на крайбрежната зона и парка на младежта на стойност на стойност близо 17 млн лева, с подобряване на социалната инфраструктура в града, ремонт на общо 5 училища и детски градини на стойност над 12 млн. лева и др. „Русе ще се обърне с лице към Дунава през следващите години, благодарение на европейските средства, които ще получим, за да продължим с видимите промени в нашата община“, заяви още кметът.

След края на форума, кметът Стоилов, министър Павлова и народният представител Пламен Нунев направиха преглед на редица обекти в града, сред които обновеното Кръгово кръстовище, пробивът, свързващ кв. „Родина“ с центъра на града, блок „Райна Княгиня“ – първият блок в Русе, който ще бъде саниран и обновен по Националната програма за енергийна ефективност.

По-рано днес, кметът Пламен Стоилов показа на министър Павлова и Сарайския мост, който има нужда от ремонт и рехабилитация. В момента министър Павлова изнася лекция в Русенския университет пред студенти и преподаватели.