Главен комисар Георги Костов: Мерките, които държавата предприе за охрана на границата, са ефективни

В рамките на операцията са установени 34 души, съпричастни към каналджийска дейност

Главният секретар на МВР оповести резултатите от проведената вчера поредна специализирана полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция. В рамките на операцията са установени 34 души, съпричастни към каналджийска дейност.

В проведената вчера специализирана полицейска операция на МВР, ДАНС и прокуратурата взеха участие 1431 служители СДВР, областните дирекции на МВР в Бургас, Ямбол, Сливен, Ст. Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Враца, Монтана, Видин, РДГП Елхово и РДГП -Драгоман и 438 единици техника, обобщи главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той поясни, че операцията бе проведена с цел установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към каналджийска дейност. В хода й са проверени близо 11 000 души, 1 010 обекта и 4 976 моторни превозни средства. Установени са 62 лица, които отговарят на профила „нелегален мигрант“, 11 от тях са под 18 години. 23-ма от чужденците са незаконно пребиваващи в страната, без регистрация, срещу тях е започнало наказателно преследване. Останалите 39-ма имат предоставено убежище от ДАБ или са в процедура на изчакване, 17 от чужденците са настанени в центровете на ДАБ. В рамките на операцията са установени 34 души, съпричастни към каналджийска дейност. Други 75 лица са задържани с полицейска мярка за 24 часа, установени са и шестима обявени за общонационално издирване. Образувани са 3 досъдебни производства по членове от 279 до 281 от НК, а 14 - по други текстове от Наказателния кодекс. По време на операцията са иззети три незаконно притежавани огнестрелни оръжия и 116 боеприпаса, обобщи главният секретар на МВР. В сравнение с проведените операции на МВР за незаконно пребиваващи чужденци в страната през миналата година, задържаните са в пъти по-малко, сочи статистиката. При реализирана на 1 октомври м.г. акция бяха задържани 458 незаконно пребиваващи лица или с 20 пъти повече от вчерашната операция, на 30 октомври - 366 чужденци / с 16 пъти повече/, на 15 ноември – 357 /близо с 15 пъти повече/.

Главният секретар на МВР уточни, че към 13 май центровете на ДАБ са запълнени на 16%, а центровете на Дирекция „Миграция“ към МВР - на 55%. Мерките, които държавата предприема за охрана на границата са ефективни, заяви главен комисар Георги Костов. По думите му, на този етап страната ни се справя ефективно с едно от основните си предизвикателства - незаконната миграция, но това не ни дава основание за успокоение. В този смисъл провеждането на подобни операции е периодично и цели да се следи нивото на незаконна миграция, допълни главният секретар на МВР.