Главният прокурор е против с полиграф да се проверява почтеността на инспекторите

Общество

15-05-2016, 07:05

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изборът на съдебни заседатели от общинските съвети е скрита форма на политическо влияние, смята Цацаров

Използването на полиграф при проверка на почтеността на инспекторите е толкова несигурно, колкото и сигурно, предлагам то да отпадне от проверката за почтеност. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което се обсъди вторият пакет промени в Закона за съдебната власт, част от които предвиждат проверка за почтеност на инспекторите.
Цацаров допълни, че не може експертите да се разследват като престъпници, съобщи агенция "Фокус".
Той изрази несъгласие и с текста в закона, с който се дава възможност на общинските съвети да участват в подбора на съдебни заседатели. Това според Цацаров е скрита форма на политическо влияние.
Той се възпротиви и на постановката, с която се предлага съдиите и прокурорите да не могат да получават и пенсия, и заплата след навършване на 57 години, ако все още работят. Това се предлага да е валидно за следователите.
С текстовете от Закона за съдебната власт се дава възможност да се изземват функции на председателя от общото събрание на съдиите. "Ясно, когато съдиите са по-малко от двама, по-малко от трима, те участват в заседание на друг район. Когато съдиите са трима, значи има председател и двама съдии. Двамата съдии спокойно могат да свикат общо събрание, спокойно могат да взимат решения от компетентността на председател. Въпросът е кой ще носи отговорността за решенията?", попита той и обясни, че иска да бъде направен баланс между лидерство и колективната отговорност.
След заседанието министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира пред журналисти, че едоволна от получилия се дебат по предлаганите поправки и че са дадени много полезни предложения. ВСС е подкрепил предложението на правосъдното ведомство оценката при атестирането на инспекторите да се прави от съвета, а не от главния инспектор. Министър Захариева обясни, че съществуват притеснения, че ако оценката при атестирането се прави от главния инспектор, ще настане единовластие.
Във връзка с изказването на главният прокурор Сотир Цацаров, че част от текстовете, заложени в промените в Закона за съдебната власт са противоконституционни, тя посочи:"Конституционният съд е този, който казва кои текстове са противоконституционни и кои - не".
"Аз самата бях разколебана, но в крайна сметка то е дебат, защото аз самата също съм 50 на 50. Наистина дали не са допълнителни ограничения и трябва да поискаме още становища по отношение на този текст", коментира министър Захариева. "По отношение на други текстове не мисля ,че е имало някакъв проблем, по-скоро напротив", добави тя.
Проектът ще се гледа от Съвета за съдебна реформа, след което отново ще се съгласува със заинтересованите и тогава ще бъде внесе в Министерски съвет, разясни тя.