Споразумението ЕС-Канада под въпрос заради визите за българи и румънци

Свят

15-05-2016, 07:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В съвместно писмо посланиците на България и Румъния в ЕС поставиха отново темата

България и Румъния заплашиха да наложат вето на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Канада заради визовия спор, пише EUObserver.
„Ще бъде трудно на правителствата на България и Румъния да намерят аргументи в подкрепа на сделката, докато Канада продължава да прилага дискриминация към гражданите на нашите две страни“, казаха в съвместно писмо до ЕС посланиците на двете държави.
По мнението им „Отава има дискриминационно отношение“ към българите и румънците, които се нуждаят от визи, за да влязат в Канада, докато от друга страна канадските граждани могат свободно да пътуват на територията на ЕС, включително в България и Румъния", посочва EUObserver.
С това все повече се засилват притесненията на Европа, че премахването на визите за българи и румънци може да се окаже ключов фактор при ратификацията на подписаното вече споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада.
В края на миналата година канадската служба по миграция заяви, че страната вече работи за въвеждането на безвизов режим за всички граждани на ЕС. За целта обаче трябва да се преценят множество фактори, сред които социо-икономическия профил на страната, брой имигранти, спазването на човешките права, както и различни критерии за сигурност.
През септември 2014 г. ЕС и Канада сключиха споразумение за свободна търговия, възприемано от европейските лидери като аналогичен модел на това между Брюксел и САЩ.
Сделката се счита за по-амбициозна от сключеното през 1989 г. Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA) между Канада, САЩ и Мексико. Договорката обхваща всички области на двустранната търговия между ЕС и Канада: стоки и услуги, труд, инвестиции, регулаторното сътрудничество и обществени поръчки.
Според изчисления на Европейската комисия оценяваната в момента на близо 80 млрд. евро двустранна търговия може да скочи с 23% вследствие на споразумението. Сделката ще осигури достъп на северноамериканската държава до европейския пазар с над 500 млн. потребители, правейки я най-голямата сделка за свободна търговия след споразумението NAFTA.