Армия от учители, квестори, родители и прокуратурата се включват в битката за честни матурите

Общество

17-05-2016, 07:15

Снимка:

teenproblem.net

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Индивидуални пакети с въпроси, черни химикали, видеокамери и без телефони предвиждат от МОН

 С поредица от допълнителни меркипросветното ведомство се опитва да пресече в зародиш евентуалните опити за преписване. Първата задължителна матура по БЕЛ е след два дни.  Зам.-министърът Диян Стаматов разкри тайния "арсенал" на МОН срещу измамите с надеждата да насочи випуск 2016 по честен път, тъй като "опитът да се мине неправилно у нас е превърнат в тенденция". Той вече поиска помощ от главния прокурор за предотвратяване на евентуални злоупотреби, тъй като в министерството има сигнали, че търговията с отговори е започнала в социалните мрежи. "Това е невъзможно, защото самите изпитни варианти още не са подготвени. Става дума за измама", коментира Стаматов. От прокуратурата заявиха, че са готови да реагират на сигнали за подобни измами.

Срещу изтичането на информация от самото министерство също са взети строги мерки. Експертите, които подготвят изпитните варианти, ще бъдат "затворени" в кабинета на министъра без телефони и връзка с интернет, с охрана, докато свършат работата си. "Те са едни от най-вардените хора", посочи Стаматов. Единственият доказан теч на матури излезе именно от министерството - от служителите, които превеждаха материалите на брайлова азбука.
Една от тайните мерки, които министерството е готово да използва, е разбъркване на тестовите въпроси, които са 41 на брой. В 6 ч. сутринта в деня на матурата журналист изтегля на случаен принцип един от подготвените изпитни варианти. Паролата за него се дава на училищата чак в 8 ч., след което започва и разпространението му сред учениците. Идеята на МОН е този път всяка зала да получи въпросите в разбъркан ред. Така всеки зрелостник ще получи въпросите в различна последователност. "Равнопоставеността се запазва, но разбъркването прави излишна търговията с решен изпитен вариант", обясни Стаматов. Мярката ще се приложи, ако има твърде много сигнали за готвени нередности. Освен това за задействането й ще знае само министърът на образованието.
Видеокамерите в 4000-те изпитни зали, в които ще се провеждат матури, вече са свързани в общ наблюдателен център в МОН. Възможностите му бяха демонстрирани вчера пред медиите чрез 6-секторен екран, чрез който в реално време 10 експерти от ведомството ще могат да виждат и чуват какво става във всяка зала. Камерите имат връзка с 28-те регионални инспекторати, освен това били снабдени и с "умни датчици" (всъщност възможност да се чува и звук при предаването на картината), които щели да улавят съмнителни сигнали. Така на практика учениците ще бъдат дебнати от поне 7 чифта очи (2-ма квестори, трима от изпитната комисия в школото, един от РИО, един от МОН). Там, където се види, че се случва нещо необичайно, ще се предприемат бързи мерки.
Освен без мобилни телефони, както и досега, зрелостниците тази година ще влизат в залите и без химикалки. Там квесторите ще им раздават еднакви, пишещи с черен цвят химикалки. Без джиесеми и други джаджи ще са и квесторите. Нов момент от тазгодишната организация на матурите е и че всеки ученик ще има точно определено място - редица и чин, като на чина ще бъде изписано името му. Целта е при съмнение за нередности да може лесно да се установи името на човека. По този начин ще се знаят и имената на двамата квестори, които са в изпитната зала.
Eдва ли училищата ще могат да осигурят и родители, които да наблюдават провеждането на матурите, стана ясно още от думите на Стаматов. От МОН очакваха във всяко школо да има поне по трима родители наблюдатели, или близо 2700 майки и бащи, които да се присъединят към 10-те хиляди квестори и 2-те хиляди учители, ангажирани в организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити. "Никой не може да задължи родителите, но това е наш апел към тях", посочи той.