Все повече чужденци оперират очите си в Бургас

Предимствата у нас: Няма листа на чакащите и услугите са на много по-ниски цени

Чужденци избират МБАЛ Бургас за очни операции. Причините са две – тук няма листа на чакащите, както в родните им държави, а цената на платените услуги е в пъти по-ниска, обясни началникът на Очно отделение д-р Румен Мутавчиев.

Той е оперирал пациенти от Великобритания, Германия, а сега и Русия. Преди години, когато имоти по морето купуваха англичаните, очното отделение на МБАЛ Бургас отчете множество операции на английски пациенти. Един от тях дори написал писмо до премиера на Англия, за да похвали българското здравеопазване, защото само за ден в Бургас получил няколко високоспециализирани изследвания, включително и скенер – нещо, за което в родината си трябвало да чака с месеци.

Една от последните пациентки на д-р Мутавчиев е Наталия Страхова от Москва. Оперирана е от катаракта – очно перде. Сега Наталия вижда без очила и наблизо, и надалеч. „Направих операцията така, че едното око да гледа наблизо, а другото надалеч. Това е много стара методика, практикува се и в чужбина, и у нас. Когато информацията стигне до мозъка, той приспособява зрението така, че пациентът има добро зрение на всички разстояния“, обясни

д-р Мутавчиев.

След операцията Наталия се прегледала в Москва – при двама очни хирурзи, единият в държавна, другият в частна клиника. И двамата били на мнение, че операцията на д-р Мутавчиев е извършена отлично, по всички медицински стандарти.