Ирина Бокова във Велико Търново: Народ, който не познава културата си е беден духовно и склонен към нетолерантност

Животът

21-05-2016, 19:34

Снимка:

архив, placebook.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Генералният директор на Юнеско приветства в старата столица участниците в Старопланинския събор "Балканфолк"

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе днес във В. Търново, където приветства участниците в двайсетото издание на старопланинския събор „Балканфолк“ и присъства на откриването на паметник на създателя на събора Илиян Николов.

„Един народ, който не познава себе си и своята култура  е беден духовно и е по-склонен да проявява нетолерантност към други култури, да бъде враждебен. Познаването на собствените корени дава на хората увереност и стабилност в себе си“, каза във Велико Търново Ирина Бокова.

Тя припомни, че конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на нематериалното културно наследство е приета през 2003 година. Бокова посочи, че България е вписала четири значими елемента в представителния списък от шедьоври на нематериалното наследство. Това са Бистришките баби, нестинарството, традицията за изработката на Чипровските килими и празникът „Сурва“. Тя допълни, че има идея в списъка да бъде включена мартеницата, съвместно с Молдова, Румъния и Македония, работи се за включването на Фестивала в Копривщица, като една голяма традиция, съществуваща от десетилетия, както и българските читалища.

Ирина Бокова отбеляза, че в рамките на мандатите си, като генерален директор на ЮНЕСКО е  подкрепила български учени и изследователи да участват към различните програми на организацията. Създаден е Център за нематериално културно наследство в София, който се занимава с традициите, историята и обичаите на Източна Европа, както и много инициативи и конференции, свързани с това България да стане по-видима и по-уважавана на картата на света.

При откриването на паметника кметът на Велико Търново Даниел Панов посочи, че историята ще запомни Илиян Николов, като създател на един от най-значимите фестивали за традиционни и народни изкуства в Европа, в който са участвали над 160 хиляди български и чуждестранни изпълнители. 

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, Малимир Михалиевич, посланик на Черна Гора в България. Мохамад Али Киани, съветник по културните въпроси в Иранския културен център  към посолството на Иран в България, проф. Николай Кравцов от Санктпетербугския университет и Калоян Николов, директор на Европейската асоциация на фолкронтите фестивали, представители на академичните среди, общественици и съмишленици.