Бинали Йълдъръм получи мандат като премиер да сформира правителство в Турция

Свят

23-05-2016, 05:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Близкият до президента Ердоган Йълдъръм оглави управляващата ПСР

1405 от присъствалите 1470 делегати на провелия се вчера в Анкара  конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  избраха за нов председател министърът на транспорта и комуникациите Бинали Йълдъръм. Той е и близък съюзник на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Според съществуващите правила на ПСР премиерският пост и постът на партиен председател на управляващата партия съвпадат, пише Агенция "Фокус".
Йълдъръм заяви, че за него ще е приоритет да приложи оспорвания план на Ердоган да приложи президентска система на управление в страната. „Приоритетът пред нас е да направим настоящата фактическа система легална система“, заяви той. Новият председател на ПСР заяви, че ще продължи операциите срещу членовете на забранената в страната Кюрдска работническа партия. „Питат ни кога ще продължи антитерористичната операция. Тя ще продължи, докато ПКК не сдадат оръжие, докато не бъде напълно осигурена сигурността на нашите граждани. Ние хиляда години сме живели като братя и по-нататък ще продължим да живеем така“, заяви той.
По-късно днес президентът на Турция прие официално оставката на министър-председателя Ахмет Давутоглу и на правителството му. Ердоган е поискал от Давутоглу и правителството да останат на поста си докато не се формира ново правителство. След това е дал на Йълдъръм мандат да формира ново правителство като министър-председател.