Политици-популисти са инструмент на хибридната война срещу България

Най-доброто от печата

26-05-2016, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очакват се кибератаки срещу институции, финансовата и електропреносната система, пише в правителствения доклад за национална сигурност

Български популистки политици са един от инструментите на хибридната война, която чужди държави опитват да водят срещу България. Това е една от констатациите на правителството в доклада му за състоянието на националната сигурност през 2015 г. Документът, изготвен от правителствения Съвет по сигурността, бе приет вчера от Министерския съвет по предложение на премиера Бойко Борисов.
Според доклада инициативи на популистки политически лидери се използват за манипулиране на избирателите и объркване на гражданите. В незасекретената част от документа обаче не се посочват нито имена на политици, нито на чуждите държави, които водят хибридна война срещу България.
Популистки партийни акции са част от хибридната война, твърди правителството.
“Засилват се предизвикателствата, породени от 

от инструментите на хибридната война. Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави заформиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението”, гласи точният запис в документа.
Кризата в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия също носят заплахи за сигурността на България, става ясно от анализа на МС. Посочва се, че кризата може да доведе до рискове за региона и нови или активизиране на замразени конфликти в постсъветското простраство.

“Интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез военно, икономическо и културно сътрудничство и оказването на натиск по отношение на външнополитическата ориентация на отделни държави допълнително увеличиха риска за сигурността”, пише още в доклада.
Според правителствения документ увеличаването на руските военни способности в Крим и разширеният излаз на Русия до акваторията на Черно море водят до трайно нарушаване на балансите в региона.
Украйна е дадена като пример какви могат да са ефектите от използването на инструментите на хибридната война.
Като част от нея е посочена и дейността на чужди разузнавателни служби на българска територия. Според доклада са засечени опити за проникване и придобиване на класифицирана информация и изнасяне на вътрешни проблеми към България. Засечени са и опити чрез чужди разузнавателни
служби да бъдат купени стратегически бизнеси, включително в енергетиката и медиите.
Според правителството продължават и опитите на външни националистически структури да предизвикат дезинтеграционни процеси у нас на етническа основа. Израз на това били претенциите на съседни държави за наличие в България на несъществуващи малцинства.
Като една от основните непосредствени заплахи на хибридната война през 2016 г. се посочват кибератаките срещу България. Уязвими са както правителствени институции, така и финансовият сектор и електропреносната система. Докладът посочва, че през 2015 г. вече е имало хакерска атака срещубългарска банка
В хибридната война често се използват икономически и търговски инструменти, особено положението на енергийна зависимост, се изтъква още в документа. България още е изключително зависима от Русия за вноса на енергийни ресурси и засега не е осъществена диверсификация.
Терористичен акт и бежанска криза не били изключени
Нараства рискът България или български представителства в чужбина да станат жертва на терористичен акт, въпреки че за момента няма данни за подготвени такива, констатира докладът за състоянието на националната сигурност.
Терористичен акт може да бъде организиран срещу страната ни заради участието ни във водената от САЩ коалиция срещу “Ислямска държава”, се казва в документа. Освен това с бежанските потоци съществува реална опасност от проникване на терористи на българска територия.
Една от заплахите е и България да бъде използвана като логистична база на терористи, се твърди в документа.
Ислямизацията на част от малцинствата и възбуждането на националистически настроения сред българите също са описани като заплаха за националната сигурност.
Като реална опасност е включено и възникването на нови бежански вълни, които да са насочени към територията на страната ни. Не било изключено и възникването на дълготрайна хуманитарна криза както на българска територия, така и в целия Европейски съюз заради нестабилната ситуация в Близкия изток и Северна Африка. Според Министерския съвет не е изключено избухването на война в региона с участието както на държавни, така и на недържавни организации.
Докладът констатира още нарастващо капсулиране на ромското малцинство, което освен по етнически вече се изолирало и по религиозен принцип. Това водело до възникване на социално и етническо напрежение и притовопоставяне между българи и роми. Циганите са посочени и като основната група, при която на избори има “контролиран вот”.
Както за бежанците, така и за ромите правителството отчита, че почти няма ефект от мерките за интеграция на тези хора.