Малката Дени е шампион в XVI Европейско първенство по ушу в Москва

Спорт

26-05-2016, 15:24

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световното по ушу под патронажа на министър Красен Кралев

За първи път завоюваме и сребро в най-тежката дисциплина Сан Да

„Благодаря на община Бургас, че осигури по 1 500 лева на нашите участници за подготовка и участие на Европейското в Москва. Медалите, които спечелихме и успехите, които завоювахме там са нашия отчет за работата, която сме свършили“. Това каза Стефан Колев – президент на БФУ по време на представянето на отличията от XVI Европейско първенство по ушу в Москва.

11-годишната Деница Колева от СК „Бий Син“ – Бургас спечели 2 златни медала в традиционните стилове"Тайчи Чуан(юмрук) и "Тайчи Дзен(меч)". Тя е достоен последовател на своят баща Стефан Колев и по-голямата си сестра Камелия, които са световни шампиони на България.Талантливата състезателка днес навърши 12 години и за успехите си получи от зам.кмета по здравеопазване и спорт д-р Лорис Мануелян специален подарък, грамота и благодарствено писмо от Чичко кмет /Димитър Николов/.

6-членна делегация, водена от президента на Българската федерация по ушу -  Стефан Колев, Васил Вълков - треньор, Степан Дадурян, Васил Симов, Йордан Янков и шампионката Деница  Колева, представиха страната ни на Европейското първенство.

„За първи път имаме на подобно престижно състезание, участници в най-тежката дисциплина – Сан Да.  За първи път имаме и голяма победа. Медалист, който се класира на финала и показахме къде е българската сила“, каза ще Колев.

В бойният стил Сан Да, в руската столица ни представиха Васил Симов и Йордан Янков. Двамата състезатели са познати в Бургас като изявени кикбоксьори. Янков е двукратен вице-световен по кикбокс и световен по Муай Тай и многократен национален шампион. В последните 7 години е в десетката на Спортист на Бургас.  За двамата състезатели участието на това Европейско беше предизвикателство. Васил Симов завърши на 5 място, а Янков спечели сребро. Национален треньор е Васил Вълков - доказан специалист в бойните спортове. Златото остана за Яамил Мусаев от Русия, който е трикратен световен и двукратен европейски шампион в този спорт. Въпреки това срещата беше равностойна.

Васил Вълков се казани, че за Световното в Бургас националите по Сан Да ще бъдат селектирани от най-добрите спортисти за гарантирани победи.

Зам.-кметът д-р Мануелян пък се пошегува, че след грандиозното откриване през есента Бургас ще бъде прекръстен на Бу-шу.

Националните отбори на общо 29 държави взеха участие в престижната надпревара.

Ушу е съвкупност от бойни стилове, развили се през вековете в Китай. Този спорт е преди всичко философия и контрол върху тялото.

Най-мистичното е, че възникнал в древните векове. Тези техники са се практикували от войската на Китай.В днешно време се практикуват традиционни Ушу стилове и САН Да!Бойният стил Сан Да се развива основно през 20 Век.Той е съвкупност от кикбокс,бокс и борба.