Купуваме нови бойни изтребители и кораби за армията за 2.5 млрд. лв.

Политика

27-05-2016, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Целта е тотална модернизация по НАТО-вски стандарти и смяна на остарялото съветско въоръжение

Парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси одобриха вчера проектите за покупка на нови бойни изтребители и кораби за армията на обща снойност 2.5 млрд. лв.
Депутатите обещаха да подкрепят още една сериозна инвестиция в отбраната - покупка на нови бронирани машини. Проектът предстои да бъде внесен, след като финансовият министър Владислав Горанов е поискал да се преразгледа начинът на изплащане на машините, уточни военният министър Ненчев.
Дебатите в комисията по отбрана по отношение на изтребителите бяха дали трябва да се купуват нови западни, или да се разчита на старите руски. Защитници на последното бяха независимият Велизар Енчев и левият Атанас Зафиров. Те дори се бяха подготвили със справка от руската компания РСК "МИГ", с която да докажат, че ремонтът и модернизацията на самолетите щели да излязат по-евтино от нови. Сметката на МО обаче показва други стойности.

Пълната модернизация по натовски стандарти, в което се съмняват дори военните, както и ремонтът на МиГ-29 ще струват до 2030 г. 1.7 млрд. лв. В същото време покупка на 8 нови, наземното оборудване, въоръжението и обучението ще струва 1.5 млрд. лв. Оказа се, че в момента руските изтребители нямат и годно въоръжение, тъй като срокът му отдавна е изтекъл.
След решението на комисията проектите трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала. След това от МО ще изпратят покани до компании, които да предоставят своите оферти. До този момент е ясно, че сред поканените ще са шведските "Грипен" (нови), португалските - Ф-16 (употребявани) и италианските "Юрофайтер" (употребявани). Очаква се да бъдат изпратени повече покани. Все по-често обаче предварителните проучвания показвали, че държавите вече не искат да продават старите си самолетивероятно заради усложнената международна обстановка.
Дебатите около проекта за нови бойни кораби пък показват трагичното състояние на бойния флот. Оказва се, че след 3-4 години ВМС няма да имат годни кораби за плаване. Тогава ще бъдат пенсионирани старите руски кораби. В момента пробойните им в тях се запълвали с цимент. Част от депутатите поставиха под съмнение проекта заради слуховете, че се правят за определена фирма. Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт дори поиска да напише името й в запечатан плик, който да се отвори, след като бъде избран победителят. Забележките му обаче бяха подминати от ръководството на МО.