Кметът Ценко Чоков с обвинение за ръководител на организирана престъпна група

След арестите в Галиче има напрежение

Късно снощи са повдигнати обвинения на шестима от задържаните в Галиче, съобщи за Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сред обвинените са кметът Ценко Чоков и синът му Мартин. На Чоков е повдигнато обвинение за ръководител на престъпна група, а на сина му и останалите – за участие в тази група. Ценко Чоков е обвинен и за лихварство, рекет и нанасяне на средна телесна повреда.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Ценко Чоков.

Припомняме, че Чоков, синът му Мартин и още 10 души бяха арестувани при акция в селото. Разследването е започнало преди два месеца, като са претърсени 50 адреса. Иззети са множество документи, пари.

Арнаудова обясни, че не може да сподели имената на пострадалите. Спецпрокуратурата днес ще даде брифинг, на който ще сподели всички факти, които могат да се споделят с обществото, за да не се попречи на разследването, обясни още тя.

Целта на разследването на спецпрокуратурата е да докаже дали наистина са извършвани престъпленията, за които са повдигнати обвинения на задържаните. Предстои да се направи и проверка на имуществото.

След арестите в Галиче има напрежение. Съпругата на Ценко Чоков е категорична, че обвиненията, които са повдигнати на съпруга и сина й, са лъжа и няма да издържат в съда. Тя иска доказателства, че синовете й са пребили някого.

Чокова обясни, че напрежението и проблемите започнали след местните избори, когато опонентът на съпруга й загубил.

„Занимаваме държавата с една селска простащина. Станахме за срам на цялата държава”, заяви тя.

Жената е категорична, че парите им са доказани и плащат хиляди левове данъци на държавата. Доходите им били от обработка на земя. Един лев страничен доход нямали, тъй като се занимават само със земята. Съпругата на Чоков се занимавала с документацията по арендата. Имали клиенти и от други населени места, не само от Галиче. Чокова определи съпруга си като трудолюбив човек, който е помогнал на много хора и не е извършвал престъпления.

Тя твърди, че са подслушвани по доноси на хората, които искат да ги натопят и им създават проблеми.

„Г-н Цацаров, моля ви вземете мерки с тях, дойде ред и аз да ви помоля”, призова съпругата на Чоков главния прокурор да се намеси и да спре атаките срещу семейството й.

Ценко Чоков все още не е освободен от ареста. Той се намира в 7 Районно управление в столичния кв. „Младост”.

Жител на Галиче твърди, че Ценко Чоков му е платил, за да гласува за него. Съпругата на кмета отрича това.  

Пред БНТ местните жители благодариха на премиера, полицията и прокуратурата, че са дошли да ги освободят от робството на Чоков.