Плевнелиев даде началото на юбилейния поход по стъпките на Ботевата чета

Общество

27-05-2016, 21:32

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

В Козлодуй президентът Росен Плевнелиев участва във възпоменателния митинг-заря по случай 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и даде началото на 70-я юбилеен национален поход по стъпките на четата му. Посрещнат в крайдунавския град преди това от велинградската духова музика, Плевнелиев се качи на легендарния кораб-музей "Радецки" за да види възстановка на превземането на някогашния австрийски параход от четата на Ботев и слизането й на козлодуйския бряг през май 1976 г.

Близо 1200 поклонници от цялата страна ще тръгнат утре сутринта по 120-километровата Ботева алея от козлодуйския бряг до връх "Околчица" във Врачанския балкан. "Всички вие, които тръгвате на поход по стъпките на Ботева чета, знаете, че това не е тест за физическа издръжливост, а проверка за духовното ни извисяване и преклонението ни пред паметта на героите", каза в словото си пред походниците президента.

Врачанските участници в националния поход пък бяха изпратени тази сутрин от кмета Калин Каменов след откриването на десетдевката "Ботеви дни".Тази година в декадата са включени много културни и научни прояви, концерти и литературни четения.

Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерт на местната симфониета в пещерата "Леденика" и на няколко изложби, представени в залите на историческия музей. Кулминацията на десетдгевката, която се провежда под патронажа на председателят на парламента Цецка Цачев, е митинга-заря на 1 юни във Враца и всенародното поклонение за загиналите за свободата на България на връх "Околчица" на другия ден.