Щетите от природни катастрофи в света са нараснали до 182 млрд. долара за последните 10 г.

Портфейл

29-05-2016, 08:45

Снимка:

agrotv.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Градушките са най-скъпото катастрофично събитие за застрахователите у нас

Градушките са най-скъпото катастрофично събитие за застрахователите у нас, съобщи Нова ТВ. Едва ли има човек, който да не помни опустошителната градушка през пролетта на 2014-а година. Човек загина, други бяха ранени, а щетите възлизат на милиони. Помни я и Климент. Той е бил на работа като таксиметров шофьор преди две години, когато го връхлита градушката. Спомня си я сякаш е била вчера, защото едва се е отървал. В една от уличките вижда високо дърво и покрив, под който застава. Така успява да се размине само с няколко леки щети по колата си, които личат и до днес.

Сравнително малък е броят на автомобилите с щети от градушка от началото на тази година. Все още има обаче пострадали автомобили, които чакат за ремонт след бедствието преди две години – включително и тези двата.
Най-честите оплаквания са за тавани, капаци и врати, поясняват автомонтьорите. Масово стъкла са изпотрошени. Един автомобил грубо от градушка се ремонтира около месец. Има два метода, по които се вадят ледените късове от ламарината, а при по-тежки случаи се налага и цялостна подмяна на елементи.

Над 200 млн. лева са изплатили застрахователите по щети на автомобили от бедствието през 2014-та. От градушката тогава пострадаха десетки хиляди автомобили.
"От началото на годината, въпреки интензивните валежи, пролетни и честите градушки, които са паднали, застрахователната система регистрира общо осем броя щети, в следствие на градушка, като четири от тези щети са на МПС в различни региони на страната", уточнява Крум Крумов, изпълнителен директор на застрахователно дружество.

Общата стойност на тези щети към момента не надхвърля пет хиляди лева.

В зависимост от региона, съществува риск за посевите и земеделските култури. Завишава се и опасността от наводнения и свлачища. В същото време обаче едва 8,9% от домакинствата у нас застраховат домовете си срещу бедствия и аварии.

А световната статистика също е обезпокояваща. За последните десет години щетите от природни катастрофи са нараснали до 182 млрд. долара.