Министър Русинова в Албена: Безработицата в България е намаляла със 100 хиляди души

По време на Политическа академия на Жени ГЕРБ

Социалната система подкрепя най-уязвимите слоеве на населението. Трябва да преориентираме фокуса от пряко подпомагане към социално включване. Трябва да направим всичко възможно да успеем да върнем на пазара на труда максимално количество активни граждани. Това заяви по време на Политическа академия на Жени ГЕРБ Зорница Русинова, министър на труда и социалните грижи.

Тя съобщи, че в момента 250 хиляди души са обект на енергийно подпомагане, като от тях 500 души са хора с увреждания. „Искаме да пренасочим нашите усилия, така че да подпомагаме най-нуждаещите се: хората с увреждания и хората с най-ниски доходи. Голяма част от активните хора трябва да бъдат върнати на пазара на труда“, подчерта Русинова.

„Близо 100 хиляди души са постъпили на работа в последната година, а 14 от страните-членки на ЕС са с по-висока безработица, отколкото в България“, заяви Зорница Русинова.

„Една много чувствителна тема е проблемът с личните асистенти и макар че осигуряваме работата на около 17 хиляди такива асистенти, това все още е недостатъчно. Имаме общо около 40 хиляди заявки в национален мащаб“ , каза тя.

Министър Русинова обясни още, че нейн приоритет ще бъдат предприемачеството в социалната сфера и предприемачество в най-бедните райони на страната, които да подпомогнат хората чрез самонаемане.