Плевнелиев с обръщение от трибуната на Европейския парламент

В сряда президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение от трибуната на Европейския парламент в Страсбург

Очаква се бъдещето на Европа и настоящите предизвикателства пред ЕС да бъдат сред засегнатите теми, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Президентът Плевнелиев е четвъртият демократично избран български държавен глава и първият, който ще направи обръщение към ЕП, откакто страната ни се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 година. Президентът е носител на наградата "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа" за 2015 г., присъдена за изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите.

Програмата на тазседмичната сесия на ЕП предвижда утре евродепутатите да обсъдят новия план за справяне с основните причини за миграцията. Европейската комисия ще представи предложенията си в тази област, които предвиждат осигуряването на средства за подпомагане на частните инвестиции в държавите, от които произхождат мигрантите, основно в Африка.

Също утре ЕП ще обсъди предложената директива срещу избягването на данъци. Документът се основава на виждането, че данъците трябва да бъдат плащани там, където са получени печалбите. Директивата предвижда законово обвързващи мерки за прекратяване на способите, които дружествата използват най-често, за да избягват плащането на данъци. Предлага се въвеждането на общи определения за постоянно установяване, данъчни убежища, трансферна цена, които засега подлежат на различно тълкуване.

В сряда ЕП ще гласува предложение за създаване на анкетна комисия по разкритията от "Досиетата от Панама". Предвижда се анкетната комисия за 12 месеца да проучи обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС срещу прането на пари, укриването и избягването на данъци.

Тази вечер ЕП ще обсъди въпроса за борбата с нелоялните практики на супермаркетите спрямо земеделците. Очаква се евродепутатите да призоват ЕК да представи предложения за защита на производителите. Целта е постигането на честни и прозрачни отношения между производителите, доставчиците и продавачите на храни. Парламентарната комисия по вътрешния пазар отчита, че в големи търговски мрежи достъпът на производителите до местата за продажба е станал обект на ожесточена надпревара. Затова се наблюдават забавяния на плащанията към производителите, ограничен достъп до пазара, едностранни промени или промени със задна дата на договорните условия, внезапно и неоправдано прекратяване на договори, нелоялно прехвърляне на разходи за превоз и съхраняване на стоки.