Над 56 млн. лв. са вложени в изграждането на телената ограда по границата

Областният управител Вълчо Чолаков разкри, че към момента се издига предпазно съоръжение с дължина 42 км.

"Опитите за преодоляване на границата през местата, където има поставено съоръжение, са минимални. Трафикът съответно се измества в посока, където няма съоръжение”, съобщи областният управител на Бургас - Вълчо Чолаков.

Той разкри, че в момента се изпълнява съоръжение на територия от 42 км., където също се очаква  силно намаляване на опитите за преминаване на границата.

„Ефектът ще е още по-силен, когато приключим цялото съоръжение”, посочи Чолаков. Той припомни, че преди седмица са предоставени допълнително транспортни средства на „Гранична полиция”. По неговите думи, преди повече от два месеца са приключени 26 км от съоръжението. 

"Възложени са нови 32 км, които в момента се изпълняват и там напредъкът е доста осезаем, тъй като фирмите натрупаха опит с терена и спецификите на работа. Другата седмица възлагаме последните приблизително 9 км, за които бяха отпуснати средства преди около 2 седмици. Подписваме договора и започва изпълнението им. По този начин затваряме целия участък от границата с Ямбол до няколко км след Малко Търново”, обясни той. Областният управител съобщи пред радио "Фокус", че приключва проектирането на участъка от Малко Търново до Резово: „Очаквам до 2 седмици съгласуване и одобряване на проектите и за този участък”.

По думите му, получената до момента сума за съоръжението е 56 587 000 лева. „Тя не е разплатена още на изпълнителите, защото се плаща на части”, уточни областният управител.