Симфониците на БНР закриват сезона заедно с деца от Националното музикално училище

Арт и Стил

08-06-2016, 10:54

Снимка:

Пресцентър БНР

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Концертът ще се проведе в зала "България", на 10 юни

Празник на младостта и таланта ще бъде последният концерт от сезона на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Под палката на Росен Гергов ще свирят най-изявените деца от Националното музикално училище „Любомир Пипков“. На концерта в зала „България“, на 10 юни 2016 г. - петък, от 19 часа ще прозвучат емблематични произведения от любими композитори.

„Наша отговорност е да дадем шанс и да подпомогнем следващите поколения музиканти в тяхното развитие и кариера“, заяви главният диригент на симфониците Росен Гергов.

Концертът е съвместен проект между НМУ „Любомир Пипков“ и БНР и цели да представи пред публиката младите надежди и бъдещите големи имена в класическата музика. Въпреки крехката си възраст Фидоси Керчев, Кети Маринова, Момчил Пандев, Кай Гергов, Мила Цанкова, Илина Илиева, Йоанна Русева, Кирил Михайлов и Цоньо Цветков са постигнали огромни успехи и са покорили множество български и международни сцени. Те са лауреати на много престижни национални и международни конкурси в България, Сърбия, Италия, Чехия и много други. Често са солисти на почти всички български симфонични оркестри. Младите музиканти имат и богат оркестров опит със състави като Европейския обединен младежки оркестър, Балканския младежки оркестър, Класик ФМ оркестър, Софийска филхармония, Vienna New Strauss orchestra и много други. За високото им професионално майсторство говорят и големите имена, с които младите таланти са работили. Някои от тях са Андреа Бочели, Енио Мориконе, Симон Трпчески, Веско Пантелеев-Ашкенази, Людмил Ангелов, Васко Василев.
В програмата на концерта в петък ще прозвучат емблематични произведения от Хайдн,Чайковски, Барток, Сибелиус, Шроуп, Ибер, Абе, Зайц и Танев.